Főoldal Üzlet Véletlenül kiderültek a vakcinák árai

Véletlenül kiderültek a vakcinák árai

3 megtekintés

Az EU eddig üzleti titokként kezelte az árakat, egy belga kormánytag véletlenül kitette a Twitterre.

Koronavírus – a második hullám, a második lezárás

A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!

Eva de Bleeker, Belgium pénzügyi államtitkára a Twitteren tett közzé egy táblázatot, amelyben láthatóak voltak az Európai Unió által vásárolt vakcinák árai – írja a Politico.. Az üzenetet azóta törölték.

Az Európai Bizottság korábban úgy nyilatkozott, az egyes oltóanyagok ára üzleti titok, ezért nem hozhatják őket nyilvánosságra. Civilek és európai parlamenti képviselők ennek ellenére követelték az adatokat, mivel a vakcinát az adófizetők pénzéből vásárolják meg.

A Bizottság hat gyártóval írt alá szerződést, egy hetedikkel még folynak a tárgyalások. Az egyes országok maguk döntik el, melyik vakcinából mennyit rendelnek.

A véletlenül kikerült adatok szerint az unió 1,78 euró és 18 dollár – az amerikai cégek dollárban, az európaiak euróban számolnak el – közötti árakon szerzi be az oltóanyagot adagonként. Az árak pontosan a következők:

  • Oxford/AstraZeneca: 1,78 EUR
  • Johnson & Johnson, 8,50 USD
  • Sanofi/GSK: 7,56 EUR
  • BioNTech/Pfizer: 12 EUR
  • CureVac: 10 EUR
  • Moderna: 18 USD

Belgium egyébként 33 millió adagot rendelt, összesen 179 millió euróért.

Forrás: HVG.hu - Vállalkozás rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek