Főoldal Külföld Újabb koronavírus elleni vakcinát használhatnak az Egyesült Államokban

Újabb koronavírus elleni vakcinát használhatnak az Egyesült Államokban

3 megtekintés

Támogatta a Moderna amerikai gyógyszergyártó cég koronavírus elleni oltóanyagának gyorsított, szükséghelyzeti engedélyezését csütörtökön az Egyesült Államok gyógyszerfelügyeleti hatóságának  szakértői tanácsadó testülete.

Ez lesz a második, Covid-19 elleni vakcina, amelyet a hétfőn elindított országos oltókampányban bevethetnek, miután az Egyesült Államok gyógyszerfelügyeleti hatóságának szakértői tanácsadó testülete (FDA) múlt héten szintén gyorsított eljárásban jóváhagyta az amerikai Pfizer gyógyszergyár és a német BioNTech biotechnológiai cég közös fejlesztésű oltóanyagának alkalmazását.

Az FDA szakértői testületében húszan szavaztak igennel, ellenszavazat nélkül, egy tartózkodással fogadva el a javaslatot, hogy a felügyelet engedélyezze a mRNA-1273 jelzésű vakcina alkalmazását. Az FDA vezetője, Stephen Hahn ennek alapján várhatóan hamarosan kiadja az engedélyt a Moderna készítményére, amelynek országos forgalmazása amerikai médiajelentések szerint akár a jövő hétfőn megkezdődhet.

A Pfizer/BioNTech oltóanyagának engedélyét múlt pénteken adta ki az FDA, egy nappal a szakértői testület támogató állásfoglalása után.

Hamarosan kiadják az engedélyt a Moderna készítményére, amelynek országos forgalmazása akár a jövő hétfőn megkezdődhet. (képünk illusztráció)Forrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Emin Sansar

A tömeges oltókampány hétfőn kezdődhetett meg a koronavírus-világjárvány által leginkább sújtott Egyesült Államokban, olyan helyzetben, amikor a járvány halálos áldozatainak száma túllépte már a 300 ezret, és az újonnan azonosított fertőzöttek, a betegségben meghaltak, és a kórházba kerülők száma is egyre újabb rekordokat dönt.

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem legutóbbi összesítése szerint szerdán 247 403 fertőzöttet és 3656 halálos áldozatot regisztráltak az országban. Az előző rekord értéket – 233 133 új esetet és 3306 halálos áldozatot – öt nappal korábban jelentették.

A 330 milliós országban mindezidáig összesen 16,9 millió ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust (SARS-Cov-2), a járvány kezdete óta pedig több mint 307 500-an haltak bele a betegségbe, többen, mint bármely más országban.

Forrás: Origo.hu - Nagyvilág rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek