Főoldal Autó Új csodakamerával kezdenek vadászni a szabálytalan autósokra

Új csodakamerával kezdenek vadászni a szabálytalan autósokra

0 megtekintés

Új kamerával kezdik figyelni a közlekedőket, a technika képes felismerni, ha valaki vezetés közben telefonál.

A holland hatóságok két éve fejlesztik azt a saját intelligens kamerarendszert, amely képes felismerni, ha valaki vezetés közben kézben tartott mobiltelefont használ. Az első két tesztpéldány már túl van az első bevetéseken – írta a Kreszvaltozas.hu.

Felülről könnyebb belátni az autókba

Azért döntöttek a speciális kamerák fejlesztése mellett, mert a hagyományos, útszéli fix kamerákkal nem látnak be rendesen az autókba, így például a leengedett kézzel, ölben kezelt telefon sem látható.

Az új kamera kisméretű és mobil, könnyen telepíthető. Felüljárókról végzik vele az ellenőrzést, mert így belátnak a kocsiba (mint nálunk az útpálya fölötti állványra szerelt VÉDA-kamerák). A kamerához speciális szoftvert fejlesztettek, amely képes megkülönböztetni a mobileszközt minden mástól, például borotvától.

Az automatizálásra azért volt szükség, hogy elkerüljék az összes fénykép manuális értékelését. Az elképzelés életképességét a fent említett két tesztkamera a gyakorlatban bizonyította. Az intelligens kamerák éjjel-nappal bevethetők (infravörös képalkotásúak), az időjárástól is függetlenek. A tesztelés során mindössze hat óra alatt a két kamera több mint négyszáz sofőrről készített képet, miközben kézben tartva mobileszközt használtak vezetés közben. E képek alapján közel 100 ezer euró pénzbírságot oszthattak volna ki.

Ilyen képeket készít a kamera

Az eszközök bevezetése kapcsán aggodalmak merültek fel a személyiségi jogokat illetően, ezért a szoftverek az arcokat kitakarják. A büntethetőséghez a hollandoknak amúgy sincs szükségük a vezető azonosítására, a bírságokat a nemzeti jog szerint a jármű tulajdonosának küldik, és nem a tényleges vezetőnek.

A sikeres tesztüzem után további kamerák beszerzése mellett döntöttek, 2021-re 12 kamera rendszerbe állítását határozták el. Amennyiben a technológia sikeres lesz, egész Európában elterjedhet.

Forrás: Origo.hu - Autó rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek