Főoldal Itthon Szombaton lesz Pécsi Ildikó temetése

Szombaton lesz Pécsi Ildikó temetése

2 megtekintés

Szombaton vesznek végső búcsút Pécsi Ildikótól. A Kossuth-díjas színművésztől délelőtt a gödöllői Művészetek Házában búcsúzhatnak tisztelői. Pécsi Ildikót szűk családi körben helyezik végső nyugalomra – közölte honlapján a gödöllői önkormányzat.

A színművésztől a nagyközönség aznap reggel 8-tól 12 óráig, a Művészetek Háza színháztermében felállított ravatalánál búcsúzhat el egy szál virág elhelyezésével. A jelenlegi jogszabályokat betartva a 13 órakor kezdődő búcsúztatón csak a meghívottak vehetnek részt, de a szertartást élőben közvetítik Gödöllő Facebook-oldalán.A búcsúztatón beszédet mond Papadimitriu Athina színművész, valamint Gémesi György, Gödöllő polgármestere.

Máriabesnyőn, a zártkörű, katolikus szertartás szerinti temetésen csak a családtagok vehetnek részt, a tisztelők másnap róhatják le kegyeletüket a sírnál – olvasható az önkormányzat honlapján.

Pécsi Ildikó december 5-én, életének 81. évében halt meg. A Jászai Mari-díjas színművészt, érdemes és kiváló művészt gödöllői otthonában érte a halál. Pécsi Ildikó Gödöllő díszpolgára volt, a város önkormányzata és az Emberi Erőforrások Minisztériuma is saját halottjának tekinti.

Forrás: Fortepan / Szalay Zoltán

Pécsi Ildikó 1940. május 21-én született Polgáron, 1962-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. A Pécsi Nemzeti Színházhoz szerződött, majd 1966 és 1970 között a Vígszínház tagja volt. Három-három évet töltött a Mikroszkóp Színpadon és a kecskeméti Katona József Színházban. 1976 és 1985 között a Radnóti Színpadon, 1985-től 1990-ig a Népszínházban játszott. 1990-tól a József Attila Színház művésze volt. A Korona Pódium estjein és az egész országban fellépett önálló műsoraival (Szerelem, Virágok és kígyók között, Egyedül, Bizalom, Görögnek születtem).

A sokoldalú színésznő nevéhez számos emlékezetes színpadi és filmes alakítás fűződik. Láthatta őt a közönség drámai és prózai szerepekben, komédiában és operettekben is. Száznál több filmben, tévéjátékban és sorozatban játszott. Az első magyar szélesvásznú filmben, az 1962-ben bemutatott Az aranyemberben Noémit játszotta, emellett szerepelt A Tenkes kapitánya című televíziós sorozatban is. Dolgozott rendezőként, írt színdarabot, könyvet jelentetett meg, 1994 és 1998 között az MSZP országgyűlési képviselője volt.

Munkásságát 1976-ban Jászai Mari-díjjal, 1980-ban érdemes művészi, 1987-ben kiváló művészi címmel, 2006-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje (polgári tagozata) kitüntetéssel ismerték el. 2007-ben Kossuth-díjjal tüntették ki több évtizedes, nagy népszerűségnek örvendő, sokoldalú művészi munkásságáért, előadóművészi tevékenységéért. Idén a Magyar Filmakadémia Egyesület életműdíjjal jutalmazta.

Forrás: Origo.hu - Itthon rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek