Főoldal Koronavírus Romlik a hangulat Európában, a magyar börze a sereghajtók között

Romlik a hangulat Európában, a magyar börze a sereghajtók között

0 megtekintés
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Nem javul a hangulat Európában, továbbra is a sereghajtók között a BUX

A kereskedés végéhez közeledve romlott a hangulat Európa tőzsdéin, a legtöbb ország börzéje negatív tartományban tartózkodik, 0,7 százalékos mínuszával a magyar index továbbra is a sereghajtók között van. A legrosszabb teljesítményt most is a lengyel tőzsde nyújtja annak ellenére, hogy az elemzők által vártnál nagyobb mértékben, 5,4 százalékkal nőtt Lengyelországban az ipari termelés novemberben éves összevetésben a lengyel statisztikai hivatal pénteki tájékoztatása szerint. Jelentősebb emelkedést egyedül a horvát és a görög tőzsde mutat, mindkét indexnél 1,3 százalékos a plusz.

Enyhe pluszban nyitnak a tengerentúli tőzsdék

Iránykereséssel kezdik a mai kereskedést a tengerentúli tőzsdék is, a Dow és az S&P 500 is 0,1 százalékkal tudott feljebb kerülni, a Dow pedig 0,3 százalékos pluszban van a piacnyitást követően.

Több okuk is lehet az optimizmusra az amerikai befektetőknek, ugyanis közeleg a költségvetési élénkítő csomagról szóló megállapodás, illetve a Moderna koronavírus-vakcinájának sürgősségi engedélyeztetése is megtörtént tegnap. Árnyalhatja azonban a hangulatot a Brexit-tárgyalások körül kialakult egyre feszültebb légkör, illetve a koronavírus halálos áldozatainak növekedése is aggodalomra adhat okot, a hónapban tegnap már negyedik alkalommal haladta meg a halálos áldozatok száma a 3000 főt az Egyesült Államokban.

Enyhe emelkedéssel nyithat Amerika

A tegnapi emelkedés után iránykereséssel kezdhetik a hét utolsó kereskedési napját a tengerentúli börzék, a Nasdaq határidős grafikonja 0,4 százalékos emelkedést vetít előre, míg az S&P 500 tegnapi, rekord magas záróértéke fölött 0,1 százalékkal nyithat, a Dow pedig körülbelül ott folytathatja a kereskedést, ahol tegnap abbahagyta.

Emelkedéssel próbálkozik a magyar tőzsde

A délutáni órákra valamelyest mérséklődni látszik a rossz hangulat a magyar piacon, a BUX Index jelenleg 0,1 százalékos mínuszban áll, ezzel európai viszonylatban továbbra is sereghajtó a hazai börze. A blue chipek közül 0,7 százalékkal feljebb tudott jutni a kereskedésben az OTP, illetve a Magyar Telekomnál is 0,3 százalékos pluszban van az árfolyam. Lejjebb került azonban a Mol, az olajvállalat részvénye jelenleg 0,4 százalékos mínuszt mutat, a blue chipek közül azonban a legrosszabb napja a Richternek van, jelenleg -1,4 százalékon áll a jegyzés.

Nemrég jelentette be egyébként a Richter, hogy a munkavállalói értékpapír-juttatási programjuk keretein belül közel 300 ezer saját részvényét adtak át munkavállalóiknak, ezzel a társaság sajátrészvény-állománya közel 70 százalékkal csökkent.

Keresi az irányt Európa

A délutánba fordulva elfogyott a lendület az európai börzéken, a legtöbb ország tőzsdéje nem találja az irányt, -0,3 és 0,3 százalék közötti tartományban tartózkodik a legtöbb index. A magyar börze továbbra is a sereghajtók között van, a sort a lengyel börze zárja több, mint 1 százalékos mínuszával, míg az élen a görög tőzsde tartózkodik a koradélutáni órákban.

Kétségbeejtő halálozási adat érkezett, rossz a hangulat a magyar tőzsdén

A késődélelőtti órákban 0,6 százalékos mínuszban van a BUX Index, ezzel a sereghajtók közé tartozik európai viszonylatban. A blue chipek közül egyedül az OTP tudott feljebb kerülni, jelenleg 0,4 százalékos pluszban van az árfolyam, azonban a Mol 1 százalékot, a Richter 2 százalékot esett, a Magyar Telekom pedig 0,2 százalékkal került lejjebb.

A hangulatra rányomhatja a bélyegét a KSH népmozgalmi statisztikája, miszerint többek között a koronavírus-járványnak is köszönhetően novemberben 15 366 fő vesztette életét, ez 52 százalékkal és 5279 elhunyttal több az egy évvel korábbinál.

Felfelé kapaszkodnak a börzék

A késődélelőtti órákban egyre jobb a befektetői légkör Európában, a legtöbb vezető ország indexe feljebb tudott jutni tegnapi záróértékéhez képest. A német DAX és a francia CAC 0,4 százalékos pluszt mutat, a brit FTSE 0,5 százalékkal került feljebb, a milánói börze 0,35 százalékos pluszban van jelenleg. 0,3 százalékos mínuszával a magyar börze a sereghajtók között van, a legrosszabb napja egyelőre a novemberben nagyot ralizó lengyel börzének van.

Bizakodásra adhat okot az amerikai gyógyszerfelügyelet (FDA) tegnapi döntése, ugyanis megtörtént a Moderna koronavírus-vakcinájának sürgősségi engedélyeztetése, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) pedig január 6-án, a tervezettnél hat nappal korábban fog dönteni arról, hogy javasolja-e a gyógyszergyártó koronavírus elleni védőoltásának engedélyezését.

Felemás nyitás Európában

Felemás hangulatban kezdi a kereskedés utolsó napját Európa legtöbb börzéje, a vezető országok indexei közül a  német DAX 0,1 százalékkal, a brit FTSE pedig 0,2 százalékkal került feljebb, a francia CAC viszont 0,2 százalékot esett a kereskedés elején. Németországból érkezik a délelőtt folyamán Ifo hangulatindex, többek között erre figyelhetnek majd a befektetők.

Ronthatja valamelyest a közhangulatot, hogy tegnap este Boris Johnson ismét elmondta: „nagyon valószínű”, hogy nem születik megállapodás az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeiről folyó tárgyalásokon. 

Mínuszban kezdi a napot a magyar börze

A piacnyitás után 0,6 százalékos mínuszban van jelenleg a BUX Index, a blue chipek közül az OTP 0,6 százalékot, a Mol pedig 0,4 százalékot esett, a Richter 0,5 százalékkal került lejjebb, a Magyar Telekom pedig 0,1 százalékot esett a kereskedés elején. Viszonylag nyugodt napnak nézhetünk elébe a magyar tőzsdén, itthon a népmozgalom friss statisztikája lesz izgalmas a befektetők számára.

Bírságot kapott a Robinhood

65 millió dolláros bírságot kapott a Robinhood Financial, az Egyesült Államok legnépszerűbb díjmentes tőzsdei kereskedést kínáló cége, mert megtévesztette a befektetőket annak kapcsán, hogy miből szerzi a bevételeit – írja a CBS.

Tovább a cikkhez

Mínuszban nyithat Európa

  • Jó hangulat uralkodott csütörtökön az amerikai piacokon, mindhárom vezető részvényindex emelkedéssel zárta a kereskedési napot: a Nasdaq 0,8 százalékos, a Dow 0,5 százalékos pluszban zárt, az S&P 500 pedig 0,6 százalékos emelkedésével új történelmi csúcson tudott zárni. A bizakodó befektetői légkör leginkább annak volt betudható, hogy közeleg a kétpárti támogatással elfogadható amerikai költségvetési élénkítő csomagról szóló megállapodás, illetve a Moderna koronavírus-vakcinájának sürgősségi engedélyeztetése is hamarosan megtörténhet. Mindemellett a bitcoin árfolyama 10 százalék feletti ugrással 23 ezer dollár fölé is jutott a kereskedésben, végül 6 százalékos pluszban zárt a kriptodeviza jegyzése.
  • A jó tengerentúli hangulat ellenére rosszul teljesítettek azonban ma az ázsiai tőzsdék, az ausztrál börze 0,7 százalékkal került lejjebb, hasonló csökkenést mutatott a Hong Kong-i tőzsde is, továbbá 0,2 százalékot esett a japán Nikkei. A shanghaji börze 0,1 százalékkal, a dél-koreai Kospi pedig 0,2 százalékkal tudott feljebb kerülni a kereskedésben.
  • A határidős amerikai indexek lejjebb kerültek, a határidős DAX pedig 0,3 százalékos csökkenést vetít előre a pénteki piacnyitásra.
  • Gazdasági adatok szempontjából itthon a népmozgalom friss statisztikája lesz izgalmas, főleg a járvány második hullámának fényében.
  • Az olaj árfolyama csökkent a mai kereskedésben, a januári határidős WTI árfolyama 0,3 százalékkal került lejjebb hordónként  48,17 dollárra, az arany árfolyama szintén lejjebb került, jelenleg 0,3 százalékos csökkenést követően 1 880,46 dollárt kell fizetni egy uncia aranyért.
  • A forint árfolyama mérsékelten gyengül ma, egy euró 355,07 forintba kerül, míg egy dollárért jelenleg 290,11 forintot kérnek.

Címlapkép: Alex Kraus/Bloomberg via Getty Images

Csökkenéssel kezdheti a napot Európa

Forrás: Portfolio.hu - Koronavírus

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek