Főoldal Életmód Mint a filmekben: két karácsonyi meseház világítja be a csorvási utcákat – videó

Mint a filmekben: két karácsonyi meseház világítja be a csorvási utcákat – videó

1 megtekintés

Igazi látványosságnak számít Csorváson az a két családi ház, amelyeket több tízezer izzó díszít az ünnepi szezonban. A karácsonyi mesevilágot létrehozó, Floridából hazaköltözött tulajdonost telefonon értük el.

Karácsony 2020

A karácsony idén sem marad el, legfeljebb kicsit más lesz, mint ahogy vártuk és ahogy megszoktuk. Kompromisszumokat kell majd kötnünk, talán áldozatokat is kell majd hoznunk, de végül is ez a szeretet ünnepe, és mint ilyen, erős kötelék közöttünk. Sok mindent kibír. Tartson velünk a ráhangolódásban!

A cikksorozat támogatója a METRO

Legyen szó friss halról a halászléhez vagy egy mesés ajándékról a kisunokának, nálunk minden karácsonyi kelléket beszerezhet. Látogasson el áruházainkba és legyen varázslatos az ünnepi készülés!

hirdetés

Emlékszik még a Karácsonyi vakáció jelenetére, amelyben a Chevy Chase által alakított lelkes családapa végtelen karácsonyi égővel díszít fel a házát, annyival, hogy azok elszívják egy teljes város áramellátását? Clark, a főszereplő, grandiózus ünnepi dekorációval akarja elbűvölni a szomszédait és a családját. „Még át kell néznem néhány száz égőt, aztán fel kell állítanom a Mikulást a nyolc rénszarvassal, meg a Boldog Karácsony kiírást is” – mondja a filmben.

A Csorváson élő Kabai Róbert szerint a film nem túloz: az Egyesült Államokban valóban ilyen elképesztő mennyiségekben viszik fel a házakra a karácsonyi dekort, ám azért a mai díszkivilágításoknál már nem kell felkapcsolni a nukleáris segédgenerátort, hogy a szomszédoknak is jusson áram – ahogy ez a filmben történik.

Kabai már csak tudja: évek óta sokezer izzó díszíti édesapja családi házát és kertjét Csorváson, újabban pedig már az ő saját otthona is ki van világítva néhány utcával arrébb. Ezt a videót küldte a házáról:

A férfi húsz éven át élt Floridában, ennyi idő alatt pedig rengeteg LED-es karácsonyi égősort, felfújható Mikulás-, pingving- és hóemberfigurát gyűjtött össze az édesapjának. „Bőröndökbe hordtam haza neki a fényeket minden évben” – mondja.

Az Amerikából hozott égősorok 110 voltról mennek, ezért átalakító trafó szükséges hozzájuk. Úgy saccolja, hogy az ő házán jelenleg 25-30 ezer izzó lehet kint, a másik épületet körülbelül 50 ezer égő díszítheti. Több kilométer hosszú égősorokról beszél, melyeket két hét alatt tettek ki úgy, hogy reggeltől estig ezen dolgoztak.

© Kabai Róbert

Kabai szerint a díszkivilágítás, amelynek olyan sok szomszéd jár a csodájára, hogy a ház előtt kikopott a fű, nem viszi el az évvégi pulykapénzt, a rezsiszámlán nem köszön vissza tetemes összeg a felhasznált többletáram miatt. „Ez mind LED, nincs hagyományos izzónk. Így az egész nem használ fel ezer wattot sem. Ez nagyjából annyi, mintha esténként bekapcsolnád a sütőt egy vacsora erejéig” – mondja.

Jövőre az a terve, hogy a háztetőt is teljesen beteríti majd égőkkel. Egyelőre ezzel azért nem próbálkozott, mert tartott tőle, hogy havazáskor lecsúszik a díszítés. „Floriádban nem kell félni attól, hogy a külső világítást a rossz idő tönkre teszi, ott nincs hideg, nincs hó, nincs eső, mert ilyenkor van a száraz szezon, télen is 30-31 fokok vannak karácsonykor. Nálunk ez kicsit bonyolultabb, de legközelebb egy dróthálót terítek a tetőre, és arra fűzöm majd az égősorokat, az megtartja a világítást.”

Édesapja házáról és karácsonyi dekorációjáról egy nyilvános, Békés megyei Facebook-csoportban találhatunk videót:

Forrás: HVG.hu - Élet+Stílus rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek