Főoldal Technika és Tudomány Minden pénzt elutaltak a csalók a bankszámlákról

Minden pénzt elutaltak a csalók a bankszámlákról

0 megtekintés

A bankok mobilappjain keresztül, automatizáltan fosztották ki az áldozatokat.

Sokkoló méretű pénzügyi csalást leplezett le az IBM Trusteer, a biztonsági kutatói szerint egy csoport néhány nap alatt dollármilliókat lopott európai és észak-amerikai személyek bankszámláiról. A jelek szerint elsőként kémkedésre kitalált komponenssel ellátott mobilalkalmazások telepítésére vették rá az áldozatokat, ezekkel meg tudták szerezni a netbanki belépéshez szükséges neveiket és jelszavaikat, továbbá hozzáfértek a bankok által kiküldött, kétlépcsős hitelesítőkódjaikhoz is.

A kép csak illusztrációForrás: Shutterstock

Ezután a támadók automatizált módon, az Android számítógépeken emulált változatával bejelentkeztek az ügyfelek nevében a bankjuk hivatalos mobilappjában, és elutalták az összes pénzt a számláikról. A pénzügyi csalásokat detektálni próbáló rendszerek kijátszása érdekében a támadók leklónozták az áldozatok telefonjainak legkülönfélébb azonosítóadatait, beleértve a GPS-koordinátákat is, ezzel csökkentve az idő előtti lebukás veszélyét.

A kutatók szerint a támadók hullámokban hajtották végre a lopásokat, egyszer húsz emulátor használatával 16 ezernél is több ügyfelet személyesítettek meg, máskor egyetlen emulátorral 8100 különböző készüléknek tudták kiadni magukat.

Egyelőre nincs információ a csalók kilétéről, és hogy miként próbálnak majd ténylegesen hozzáférni az ellopott pénzhez.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Forrás: Origo.hu - Techbázis rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek