Főoldal Gazdaság Megérkezett a pénteki jelentés: ma is sokan hunytak el koronavírusban Magyarországon

Megérkezett a pénteki jelentés: ma is sokan hunytak el koronavírusban Magyarországon

0 megtekintés
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

A 4428 beteg több, mint amennyit az előző napok során láttunk, de még mindig alacsonyabb a korábbi hetek 6000 feletti esetszámainál. A korlátozások hatása már érződött az előző napon, és a trend egyértelműen csökkenő volt, így egy nap adata alapján nem lehet megmondani, hogy kiugró számról van-e szó. A következő napok mutatják meg, hogy a csökkenő trend kitartott-e. Amint az látszik, jelentős volatilitás van a napi esetszámok görbéjén, így a mai kiugró adatból sem szabad önmagában következtetést levonni.

A halálozásoknál viszont sajnálatosan nagyin magas a mai esetszám, nem sokkal marad el a korábbi, 190 feletti csúcstól. Az előző napokban itt is láttunk trendszerű csökkenést, így azt remélhettük, hogy ez a további napokban is kitart majd. Mivel azonban az előző napokban csökkentek az esetszámok, várhatóan a következő néhány napban ez meg fog jelenni a halálozási statisztikában is.

A kórházban kezeltek és a lélegeztetettek száma tovább csökkent az előző 24 órában. Ennek a változásnak az egyik összetevője sajnos a magas halálozás, de az újonnan kórházba és lélegeztetőgépre kerültek száma elmaradt ettől. Ez a járvány lassulását mutatja.

Az előző napokhoz képest magas esetszámot magyarázhatja a sok elvégzett teszt is: több mint 32 ezer mintavétel történt az előző 24 órában. Ismét el kell mondani, hogy nem tudjuk, ebből mennyi a PCR valamint az antigénteszt, és azt sem tudjuk, hogy a napi mintavételeken felül voltak-e antigénszűrések, amelyet jellemzően később írnak be a statisztikákba. Mindenesetre a nyers adatokból 13%-os pozitivitási rátát látunk, ami szintén javuló tendenciát mutat, és a járvány lassulására következtethetünk belőle.

Orbán Viktor a ma reggeli rádióinterjújában azt mondta, hogy az oltások december 27. után kezdődnek Magyarországon, először csak 35 ezer adag oltóanyaggal. A miniszterelnök azt is elmondta, hogy mérlegelik a karácsonyi intézkedéseket, de legjobb esetben is csak szenteste várható némi enyhítés, a helyzet jelenlegi állása ugyanis lehetetlenné teszi a lazítást.

További részletek hamarosan.

Címlapkép: Getty Images

Forrás: Portfolio.hu - Gazdaság rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek