Főoldal Technika és Tudomány Kutatók állítják: tévhit, hogy idősebb korban nehezebb fogyni

Kutatók állítják: tévhit, hogy idősebb korban nehezebb fogyni

0 megtekintés

Egy régi hiedelmet döntött meg egy brit kutatás: nem igaz, hogy az időseknél nem olyan hatékony a fogyókúra, mint fiatalkorban.

Sokan evidenciaként kezelik, hogy időskorban jóval nehezebb megszabadulni a felesleges kilóktól, azonban a Warwicki Egyetem kutatói mást állítanak. A Coventry-i és a Warwickshire-i egyetemi kórházakban végzett vizsgálataik alapján arra a következtetésre jutottak, hogy 60 éves kor felett is éppen olyan tempóban lehet fogyni, mint fiatalabb korban.

Tanulmányuk készítése során 242 beteg adatait tekintették át 11 éves időintervallumban. A pácienseket két csoportba osztották: 60 év alattiak és 60-78 évesek. A betegek fogyókúrás programban vettek részt, ami kizárólag diétát és életmódváltást jelentett, azaz nem számított bele a műtét vagy a gyógyszeres kezelés. Kiderült, hogy ugyanannyi idő alatt statisztikailag egyenértékű súlycsökkenést tapasztaltak a két csoport között: a 60 év felettiek súlya átlagosan 7,3 százalékkal, míg a fiatalabbaké 6,9 százalékkal csökkent.

A tanulmány vezető szerzője összegzésében elmondta, hogy a fogyás (amennyiben szükség van rá) minden életkorban fontos, viszont az életkor előre haladtával nagyobb valószínűséggel alakulnak ki az elhízással összefüggő társbetegségek. Ezért is fontos tudatosítani, hogy az életkor nem lehet akadálya az elhízás életmódbeli változtatásokkal történő kezelésének, és ezt az idősebb emberekben is tudatosítani kell.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos hírekkel is szolgáló Facebook-oldalát.

Forrás: HVG.hu - Tech rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek