Főoldal Külföld Koronavírus: Románia hetente 100 ezer oltást tud beadni januártól

Koronavírus: Románia hetente 100 ezer oltást tud beadni januártól

3 megtekintés
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Az elnök a védelmi misztérium által működtetett, a fertőző betegségek tanulmányozására és a védőoltások előállítására szakosodott Cantacuzino immunológiai és közegészségügyi kutatóintézetben tett látogatásán beszélt erről, ahol másfél millió adag koronavírus elleni vakcina biztonságos (mínusz 80 fokon történő) tárolására alkalmas elosztási központot alakítottak ki.

“Többféle vakcina érkezik, mindegyik nagyon jó, mindegyiknek az alkalmazását a legmagasabb európai követelmények alapján hagyták jóvá. Mindegyik hatékony és biztonságos, tehát jó mozgósítással, tömeges oltással nyárig valószínűleg megszabadulunk a járványtól” – mondta a román elnök.

Iohannis azonban arra figyelmeztetett, hogy addig a korlátozásokat be kell tartani, és bár a vakcina önkéntes alapú, az óvintézkedések betartása kötelező. A korlátozások karácsonykor és szilveszterkor is érvényben maradnak, és “aki nem ért a jó szóból”, azt megbüntetik. “Ha jót akarnak, maradjanak otthon a családdal” – mondta a román elnök.

Iohannis szerint az óvintézkedések bebizonyították hasznukat, a megbetegedések ritmusa stabilizálódott, és egy enyhe csökkenés is megfigyelhető, de annak ellenére, hogy megkezdődik az oltási kampány, nem szabad lazítani, felhagyni az óvatossággal mindaddig, amíg “nem lesz mindenki beoltva”.

A járványügyi hatóságok pénteki összesítése szerint az utóbbi 24 órában 5340 fertőzést diagnosztizáltak, ami csaknem 15 százalékkal elmarad az utóbbi két hét átlagától. A 188 újabb haláleset azonban 25 százalékkal meghaladja az utóbbi két hét átlagát. Romániában a november 27-i 120 ezres csúcsról mostanig 83 681-re esett vissza az ismert aktív fertőzöttek száma, a Covid-kórházakra nehezedő nyomás azonban az akkori 13 ezer páciensről csak 11 710-re csökkent, az intenzív terápián ápolt súlyos esetek száma pedig 1270 körül stagnál.

Forrás: Portfolio.hu - Globál rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek