Főoldal Gazdaság Ismét romlik a brit járványhelyzet

Ismét romlik a brit járványhelyzet

2 megtekintés
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

A SAGE a múlt héten jóval alacsonyabb, 0,9-1 közötti R rátát mutatott ki országos átlagban. Ez a sáv azt jelezte, hogy az új koronavírus-fertőzöttek száma napi átlagban vagy nem emelkedett, vagy 2 százalékkal csökkent.  A testület pénteken ismertetett új kimutatása szerint az országos átlagon belül Londonban és Kelet-Angliában a legmagasabb, 1,1-1,3, illetve 1,2-1,4 az R mérőszám. Ennek alapján Londonban 3-6 százalékkal, Anglia keleti térségeiben 4-6 százalékkal emelkedik napi átlagban a koronavírus-fertőzöttek száma.

A nagy-britanniai koronavírus-járvány korábbi gócpontjában, Anglia északnyugati és északkeleti térségeiben ugyanakkor 0,9-1,1, illetve 0,9-1,2 közé csökkent a terjedési mutató becslési sávja, amelynek alsó értéke a járvány terjedésének lassulására vall.

A brit statisztikai hivatal (ONS) ugyancsak pénteken bemutatott heti felmérése szerint Angliában – az Egyesült Királyság messze legnépesebb, 56 millió lakosú országrészében – a december 12-én zárult egy hétben 567 300 volt a koronavírust hordozó fertőzöttek száma. Ez azt jelenti, hogy minden 95 angliai lakos közül egy volt koronavírus-fertőzött a vizsgált időszakban. Ez jelentős növekedés, egy héttel korábban ugyanis az ONS becslése szerint 481 500 fertőzött volt Angliában. Ez 115 lakosonkénti egy fertőzöttnek felelt meg.

A fertőzés újbóli gyors terjedése miatt szombattól Dél-Anglia kiterjedt térségei a koronavírus-járvány megfékezésére kidolgozott háromfokozatú készenléti rendszer legmagasabb szintjének hatálya alá kerülnek. Londonban és a vele határos keleti, illetve északkeleti térségekben már szerda óta a hármas készenléti fokozat van érvényben.

A brit kormány döntése alapján szombaton nulla óra után egy perccel a brit főváros közelében fekvő Bedfordshire, Buckinghamshire, Berkshire és Hertfordshire megyék egész területén, valamint Surrey, East Sussex, Cambridgeshire és Hampshire megyék egyes térségeiben is a legmagasabb, harmadik készenléti fokozat lép életbe. Az intézkedés alapján az érintett térségekben be kell zárniuk a múzeumoknak, a turistalátványosságoknak, a zárt terű szórakozóhelyeknek, a szállodáknak és egyéb szálláshelyeknek, valamint az összes vendéglátóhelynek, bár az utóbbiak elvitelre és házhozszállításra felvehetnek ételrendelést.

Emellett a nem egy háztartásban élők zárt terekben nem tarthatnak összejöveteleket, és a szabadtéri helyszíneken is csak hat, nem egy fedél alatt lakó ember tartózkodhat egymás társaságában. Jövő szerdától öt napra jelentősen enyhül a járványellenes intézkedések szigora, annak érdekében, hogy a családok együtt tölthessék a karácsonyt.

Boris Johnson brit miniszterelnök pénteken a BBC televíziónak nyilatkozva azonban megismételte azt a kérést, hogy a lakosság ne használja ki mindenáron ezt a lehetőséget, és mindenki csak “kis karácsonyt” tartson az idén. Hozzátette: a múlt héten kezdődött országos oltási kampány és a járvány megfékezését célzó korlátozások hatására a jövő év “már egészen más lesz”, mint az idei.

Címlapkép: Gety Images

Forrás: Portfolio.hu - Gazdaság rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek