Főoldal Üzlet Felfelé kapaszkodnak az európai tőzsdék

Felfelé kapaszkodnak az európai tőzsdék

1 megtekintés
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Felfelé kapaszkodnak a börzék

A késődélelőtti órákban egyre jobb a befektetői légkör Európában, a legtöbb vezető ország indexe feljebb tudott jutni tegnapi záróértékéhez képest. A német DAX 0,4 százalékos, a francia CAC 0,3 százalékos pluszt mutat, a brit FTSE 0,5 százalékkal került feljebb, a milánói börze 0,35 százalékos pluszban van jelenleg. Bizakodásra adhat okot az amerikai gyógyszerfelügyelet (FDA) tegnapi döntése, ugyanis megtörtént a Moderna koronavírus-vakcinájának sürgősségi engedélyeztetése.

Felemás nyitás Európában

Felemás hangulatban kezdi a kereskedés utolsó napját Európa legtöbb börzéje, a vezető országok indexei közül a  német DAX 0,1 százalékkal, a brit FTSE pedig 0,2 százalékkal került feljebb, a francia CAC viszont 0,2 százalékot esett a kereskedés elején. Németországból érkezik a délelőtt folyamán Ifo hangulatindex, többek között erre figyelhetnek majd a befektetők. Ronthatja valamelyest a közhangulatot, hogy tegnap este Boris Johnson ismét elmondta: „nagyon valószínű”, hogy nem születik megállapodás az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeiről folyó tárgyalásokon. 

Mínuszban kezdi a napot a magyar börze

A piacnyitás után 0,6 százalékos mínuszban van jelenleg a BUX Index, a blue chipek közül az OTP 0,6 százalékot, a Mol pedig 0,4 százalékot esett, a Richter 0,5 százalékkal került lejjebb, a Magyar Telekom pedig 0,1 százalékot esett a kereskedés elején. Viszonylag nyugodt napnak nézhetünk elébe a magyar tőzsdén, itthon a népmozgalom friss statisztikája lesz izgalmas a befektetők számára.

Bírságot kapott a Robinhood

65 millió dolláros bírságot kapott a Robinhood Financial, az Egyesült Államok legnépszerűbb díjmentes tőzsdei kereskedést kínáló cége, mert megtévesztette a befektetőket annak kapcsán, hogy miből szerzi a bevételeit – írja a CBS.

Tovább a cikkhez

Mínuszban nyithat Európa

  • Jó hangulat uralkodott csütörtökön az amerikai piacokon, mindhárom vezető részvényindex emelkedéssel zárta a kereskedési napot: a Nasdaq 0,8 százalékos, a Dow 0,5 százalékos pluszban zárt, az S&P 500 pedig 0,6 százalékos emelkedésével új történelmi csúcson tudott zárni. A bizakodó befektetői légkör leginkább annak volt betudható, hogy közeleg a kétpárti támogatással elfogadható amerikai költségvetési élénkítő csomagról szóló megállapodás, illetve a Moderna koronavírus-vakcinájának sürgősségi engedélyeztetése is hamarosan megtörténhet. Mindemellett a bitcoin árfolyama 10 százalék feletti ugrással 23 ezer dollár fölé is jutott a kereskedésben, végül 6 százalékos pluszban zárt a kriptodeviza jegyzése.
  • A jó tengerentúli hangulat ellenére rosszul teljesítettek azonban ma az ázsiai tőzsdék, az ausztrál börze 0,7 százalékkal került lejjebb, hasonló csökkenést mutatott a Hong Kong-i tőzsde is, továbbá 0,2 százalékot esett a japán Nikkei. A shanghaji börze 0,1 százalékkal, a dél-koreai Kospi pedig 0,2 százalékkal tudott feljebb kerülni a kereskedésben.
  • A határidős amerikai indexek lejjebb kerültek, a határidős DAX pedig 0,3 százalékos csökkenést vetít előre a pénteki piacnyitásra.
  • Gazdasági adatok szempontjából itthon a népmozgalom friss statisztikája lesz izgalmas, főleg a járvány második hullámának fényében.
  • Az olaj árfolyama csökkent a mai kereskedésben, a januári határidős WTI árfolyama 0,3 százalékkal került lejjebb hordónként  48,17 dollárra, az arany árfolyama szintén lejjebb került, jelenleg 0,3 százalékos csökkenést követően 1 880,46 dollárt kell fizetni egy uncia aranyért.
  • A forint árfolyama mérsékelten gyengül ma, egy euró 355,07 forintba kerül, míg egy dollárért jelenleg 290,11 forintot kérnek.

Címlapkép: Alex Kraus/Bloomberg via Getty Images

Csökkenéssel kezdheti a napot Európa

Forrás: Portfolio.hu - Üzlet rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek