Főoldal Koronavírus Az emberekre bízza Orbán a karácsonyi visszafogottságot, vagy szigorú szabály jön?

Az emberekre bízza Orbán a karácsonyi visszafogottságot, vagy szigorú szabály jön?

0 megtekintés

Feltűnő részletességgel beszélt a péntek reggeli rádióinterjúban Orbán Viktor miniszterelnök arról, hogy idén meg kell elégedni a “kis karácsonnyal”. Még a műsorból is ezzel a szóval köszönt el.

A kormányfő által megfestett képen mindenki a nagy karácsonyt szereti, a családok találkoznak, ha valakik nem tudnak eljönni hozzánk, akkor mi keressük fel őket, így aztán az egész ország lábra kap, és jön-megy. Ahogy fogalmazott: amióta az eszemet tudom, december 25-26 a rokonlátogatások időszaka.

Csakhogy idén erről le kell mondanunk.

Tudja, hogy ez nagy áldozat, de – hangsúlyozta – a látogatással annak ártanánk, akit a leginkább szeretünk, hiszen elvihetjük a fertőzést is.

Most arra kérek mindenkit, hogy érjük be a kiskarácsonnyal, szűkebb körben. Talán húsvétkor vagy a következő karácsonykor megülhetjük a szokásos nagy családi ünnepet.

© AFP / CAIA IMAGE

Az viszont elképzelhető, hogy Szentestére jön valamilyen könnyítés: ez az éjféli misék vagy az esti vacsora miatt lehet akár a kijárási tilalom részleges feloldása, de Orbán örülne, ha a szakemberek támogatnák, hogy a 10 fős családi összejövetelekbe ne számítsanak bele a 14 év alatti gyerekek. Ha ez így lesz, Szenteste egy 20 fősnél nagyobb család is összegyűlhet, ha sok a gyerek.

Az érdekesebb kérdés, hogy vajon a december 25-26-i családlátogatásnál szimplán önmérsékletet vár majd el Orbán Viktor – illetve az operatív törzs -, vagy lesznek arra a két napra speciális, a jelenleginél szigorúbb kijárási korlátozások.

Ez nem lenne elképzelhetetlen, hiszen a jelenlegi szabályokat betartva akaádolyok nélkül lehet rokonokat látogatni, ha mindenki hazaér este 8-ig és nem gyűlnek össze 10-nél többen.

Ha a kérésnél szigorúbb gátat akar szabni a miniszterelnök a rokonlátogatásnak – és egyúttal a vírus terjedésének -, akkor azt sem lehet kizárni, hogy szabályozzák, hány család tagjai találkozhatnak egy helyen, igaz, ennek betartása szintén az egyéni belátásra van bízva.

© MTI / Szigetváry Zsolt

De ha a helyzet indokolttá teszi, elméletileg az is megoldás, hogy december 25-26-ra speciális kijárási korlátozásokat léptessenek életbe. Ez már csak azért is megfontolandó lehet, mert így az idős vagy krónikus beteg rokonok kisebb kockázatnak lennének kitéve. Azt ugyanis, hogy hányan gyűlnek össze egy nagymamánál, egészen biztosan nem tudja ellenőrizni a rendőr. A “jövés-menésnek” a legegyszerűbben azzal lehet elejét venni, hogy a kormány elrendeli, hogy a lakóhelyet – vagy a települést – csak meghatározott indokkal lehet elhagyni, például a nem egy háztartásban élő gyerek meglátogatása, átvitele miatt.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteki rádióinterjúja után megkérdeztük az operatív törzset, illetve a Kormányzati Tájékoztatási Központot, hogy felvetődött-e a kijárási korlátozás lehetősége a rokonlátogatás megakadályozása érdekében, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ. Müller Cecília országos tiszti főorvos a pénteki tájékoztatón annyit mondott, nem javasolja, hogy nagy létszámban összegyűljenek az emberek, még egy családból sem, de a pontos intézkedéseket majd hétfőn jelenti be Orbán Viktor. Ami viszont biztos, szilveszterre semmilyen kivétel nem lesz, a tűzijátékozást is megtiltották.

A reggeli interjúban többször elhangzott, hogy Nyugaton folyamatosan szigorítanak, ezért összeszedtük, milyen szabályozás lesz érvényben karácsonykor néhány európai országban.

Nézzük először az Orbán Viktor által említett Németországot, amely a Johns Hopkins Egyetem adatai szerint a második hullámban az egymillió főre vetített fertőzéseket és halálozásokat tekintve is jobban áll, mint Magyarország.

© MTI/AP/Markus Schreiber

Ott Angela Merkel kancellár vasárnap bejelentette, a koronavírus-járvány gyorsulása miatt ismét bevezetik az országos zárlatot, amit legkorábban január 10-én vonnak vissza. Legfeljebb két háztartás tagjai találkozhatnak, és a 14 éven aluli gyerekeket nem számítva maximum öt ember. Ezt a korlátozást december 24 és 26 között lazítják, ünnepelni minden háztartásba meghívhatnak legfeljebb négy embert, de csak a közeli hozzátartozókat.

Szilveszterre és újév napjára az egész országban gyülekezési tilalmat vezetnek be, tűzijátékot ott sem lehet venni, a közterületi alkoholfogyasztást december 16-tól tiltották be.

Ausztriában – ahol szintén jobbak a számok – a kormány múlt szombaton döntött a karácsonyi és szilveszteri járványügyi szabályokról. Marad az este 8 és reggel 6 közötti kijárási korlátozás, két különböző háztartásból pedig csak 12-en találkozhatnak (hat felnőtt és hat gyerek). Ez alól szenteste és karácsony első napja lesz kivétel majd, akkor ugyanis 10 felnőtt és a hozzájuk tartozó gyerekek is találkozhatnak. Ugyanakkor az osztrák kancellár, Sebastian Kurz azt mondta, “minél kisebb körben ünneplünk idén, annál jobb.”

December 26-tól visszaáll a rend, újabb kivételt szilveszterkor tesznek: egy napra feloldják a kijárási korlátozást, de azt nem, hogy csak hat felnőtt és hat gyerek találkozhat. A nagy szilveszteri partik a kancellár szerint katasztrófát jelentenének januárra.

Szlovéniában és Horvátországban – ahol rosszabbak a halálozási és fertőzöttségi adatok is – pénteken, illetve hétvégén jelentik majd be az ünnepekre vonatkozó részleteket, Csehországban – ahol a halálozási adatok jobbak, a fertőzésszámok viszont rosszabbak – jövő héten várható döntés. Romániában a hatóságok nem jelentettek be külön korlátozásokat az ünnepekre, a kormány azt kérte a lakosságtól, hogy tartsa be a szabályokat és minél kevesebbet utazzanak.

© MTI / Kiss Gábor

Szlovákiában – ahol a fertőzések száma az utóbbi napokban meghaladta a magyar adatokat, halálozásban viszont jobban állnak – két héttel ezelőtt azt mondták, az emberekre bízzák, hogyan töltik a karácsonyt, de ez az álláspont változhatott. Szerdától ugyanis “a rendkívül komoly járványhelyzet miatt” szigorodtak a szabályok, egész napos kijárási tilalom van érvényben január 10-ig. A külön háztartásban élők csak korlátozott mértékben találkozhatnak egymással, és már a tilalom elején választani kellett, melyik az az egy háztartás, akit látni szeretnének. A szerdai bejelentésről beszámoló hírekben nincs utalás arra, hogy karácsonyra lesznek-e speciális szabályok.

Olaszországban – ahol jobbak a fertőzési és halálozási adatok is a második hullámban – a nagyobb találkozások megakadályozása érdekében december 25-én és 26-án, valamint január 1-én korlátozni fogják a városok, települések közötti mozgást, ami a többi időszakban a tartományok között van érvényben. Kivétel, ha valaki az egyedül élő családtagját látogatja meg. Éjjel 10 és reggel 5 között kijárási tilalom van érvényben, ami január 1-én 7-ig tart. Még Ferenc pápa is előrébb hozta az ünnepi misét, hogy mindenki hazaérhessen este 10-re.

© MTI / EPA-ANSA / Matteo Corner

Roberto Speranza egészségügyi miniszter december elején azt mondta, “az idei karácsonyi és újévi ünnepléshez a lehető legkomolyabban kell állnunk, ha el akarjuk kerülni az újabb zárlatot januárban. Minél jobban korlátozni kell az emberek közti találkozást, nem szabad illúziókban ringatnunk magunkat, mivel

a járvány újabb, harmadik hulláma már küszöbön áll.

Belgiumban – ahol egy ideig sokkal rosszabb helyzet volt, mint Magyarországon, de már fordult a helyzet – családonként egy meghívottat lehet fogadni, az egyedül élőknek kettőt. A kertben is csak négyen lehetnek egyszerre. Karácsonykor éjféltől hajnal 5-ig tart a kijárási tilalom. Luxemburgban családonként két meghívottat engedélyeznek, Franciaországban hatnál többen nem ülhetnek együtt a karácsonyi asztalnál, 24-én éjszaka pedig eltörlik a kijárási tilalmat, ami most este 8-tól érvényes. Nagy-Britanniában szigorú találkozási tilalom van érvényben, de 23 és 27 között lehetővé teszik, hogy három különböző háztartásban élő család találkozhasson.

© MTI / EPA / Neil Hall

Spanyolországban a régiók a központinál szigorúbb szabályokat hozhatnak, de fő szabály szerint a jelenlegi 6 helyett 10 ember találkozhat egymással, és este 11 helyett hajnali fél 2-ig lehet az utcán lenni. Arra viszont felszólították a lakosságot, hogy a régiók közti utazást kerüljék. Szilveszterkor Madridban megtiltják, hogy a hagyományok szerint a Puerta del Sol téren fogyasszák el az emberek a 12 szem szőlőt. A legtöbb országban betiltották a tűzijátékozást.

Forrás: HVG.hu - Koronavírus

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek