Főoldal Koronavírus Amerikában újabb vakcinát vetnek be a koronavírus elleni küzdelemben

Amerikában újabb vakcinát vetnek be a koronavírus elleni küzdelemben

1 megtekintés

Ez lesz a második, Covid-19 elleni vakcina, amelyet a hétfőn elindított országos oltókampányban bevethetnek, miután az FDA múlt héten szintén gyorsított eljárásban jóváhagyta az amerikai Pfizer gyógyszergyár és a német BioNTech biotechnológiai cég közös fejlesztésű oltóanyagának alkalmazását.

A hatóság szakértői testületében húszan szavaztak igennel, ellenszavazat nélkül, egy tartózkodással fogadva el a javaslatot, hogy a felügyelet engedélyezze a mRNA-1273 jelzésű vakcina alkalmazását. Az FDA vezetője, Stephen Hahn ennek alapján várhatóan hamarosan kiadja az engedélyt a Moderna készítményére, amelynek 

országos forgalmazása amerikai médiajelentések szerint akár a jövő hétfőn megkezdődhet.

A Pfizer/BioNTech oltóanyagának engedélyét múlt pénteken adta ki az FDA, egy nappal a szakértői testület támogató állásfoglalása után.

A gyógyszerfelügyelet ugyanakkor  arra figyelmeztetett, hogy módosítani fogja a Pfizer/BioNTech-vakcina alkalmazására vonatkozó ajánlásait, miután Alaszkában két beoltott személynél súlyos allergiás reakciók léptek fel, s egyiküket emiatt kórházba kellett szállítani.

Az illető megfelelő orvosi beavatkozásban részesült, és szerencsére már gyógyulóban van

– mondta Doran Fink, a hatóság oltóanyag-részlegének helyettes vezetője a szakértői testület ülésén.

 A tömeges oltókampány hétfőn kezdődhetett meg a koronavírus-világjárvány által leginkább sújtott Egyesült Államokban, olyan helyzetben, amikor a járvány halálos áldozatainak száma túllépte már a 300 ezret, és az újonnan azonosított fertőzöttek, a betegségben elhunytak, és a kórházba kerülők száma is egyre újabb rekordokat dönt.

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem legutóbbi összesítése szerint szerdán 247 403 fertőzöttet és 3656 halálos áldozatot regisztráltak az országban. Az előző rekord értéket – 233 133 új esetet és 3306 halálos áldozatot – öt nappal korábban jelentették.

A 330 milliós országban összesen 16,9 millió ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust (SARS-Cov-2), a járvány kezdete óta pedig több mint 307 500-an haltak bele a betegségbe, többen, mint bármely más országban.

Forrás: Index.hu - Koronavírus

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek