Főoldal Koronavírus A szervezet ellen fordíthatja a saját sejtjeit a koronavírus egy új tanulmány szerint

A szervezet ellen fordíthatja a saját sejtjeit a koronavírus egy új tanulmány szerint

0 megtekintés

A kutatók egy egyelőre kis létszámú csoporton elvégzett vizsgálat során azt találták, hogy a koronavírussal megfertőződött, kórházi kezelésre szoruló páciensek vérében autoantitestek voltak. Ezek meggátolhatják, hogy az immunrendszer által termelt sejtek legyőzzék a vírust.

Koronavírus – a második hullám, a második lezárás

A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!

Az, hogy valakinél mennyire okoz súlyos tüneteket a koronavírus, nagyban függ attól, mennyire erős az adott személy immunrendszere. A tudósok ugyanakkor azt továbbra sem tudják, hogy pontosan miért lehet az, hogy valakinél enyhébbek, vagy nincsenek tünetek, míg másokat szó szerint meggyötör a fertőzés.

Az amerikai Yale Egyetem kutatói ezt a kérdést igyekezett megválaszolni. A szakemberek tanulmánya – amit egyelőre még nem publikáltak tudományos folyóiratban – szerint azon betegek szervezete, akiknél súlyos tüneteket okoz a koronavírus, autoantitestek termelődnek. Az autoantitestek olyan fehérjék, amelyek az immunrendszerben képződnek, és a szervezet saját szöveteit, fehérjéit támadja meg, amelyek így nem képesek különbséget tenni a szervezet saját sejtjei és a betolakodók között.

Ha ez valóban így van az azt jelenti, hogy

a súlyos koronavírusos betegeknél a szervezet a saját szerveit támadja meg.

A szakemberek szerint a fent említett autoantitestek olyan fehérjékhez kapcsolódnak – a citokinekhez és a kemokinekhez –, amelyek kulcsfontosságú szerepet játszanának a fertőzött sejtek felismerésében és elpusztításában. Ez a folyamat meggátolja az immunrendszer normál működését, blokkolja a szervezet vírus elleni védekezését, ez pedig súlyosbítja a fertőzést.

Azt a kutatók régóta tudják, hogy az autoantitestek részt vesznek az olyan autoimmun megbetegedések kialakulásában, mint a lupus vagy a reumatoid artritisz. Hogy ezekben az emberekben miért kezd el termelődni ez az anyag, nem tudni, de feltételezik, hogy genetikai és környezeti okokra vezethető vissza. Emellett bizonyos vírusfertőzéseket is összefüggésbe hozták az autoimmun megbetegedéssel.

Az év elején az Annals of Rheumatic Diseases című tudományos szaklapban már megjelent egy publikáció arról, hogy a kutatók autoantitesteket találtak olyan COVID-betegek szervezetében, akiknek nem volt autoimmun betegségük. A további vizsgálatok arra is rámutattak, hogy ezek megtámadhatják azokat az immunfehérjéket, amelyeket a vírusfertőzés ellen termel a szervezet.

A Yale Egyetem tudósai 170, kórházi kezelést kapó beteget vizsgáltak meg, és kimutatták, hogy a vérükben olyan autoantitestek vannak, amelyek megtámadják az immunrendszer által a betegségek legyőzésére termelt sejteket. Az ezzel párhuzamosan végzett egérkísérletek azt mutatták, ezek az autoantitestek súlyosbíthatják a koronavírus-fertőzéssel együtt járó tüneteket.

Fontos ugyanakkor, hogy a kutatók nem találtak olyan COVID-specifikus autoantitestet, ami egyértelműen felelőssé tehető a súlyos tünetek kialakulásáért, így a témában további, alapos kutatásra lesz még szükség. A mostani eredmények azonban már olyan irányba mutathatnak, amivel később talán könnyebben legyőzhetővé válik a vírus.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás: HVG.hu - Koronavírus

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek