Főoldal Gazdaság 6500 liter olajszármazékot szállítottak el a szigetszentmiklósi szennyezés helyszínéről

6500 liter olajszármazékot szállítottak el a szigetszentmiklósi szennyezés helyszínéről

0 megtekintés
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Mint ahogy azt korábban közöltük, az Országos Vízügyi Főigazgatóság azonnal harmadfokú vízminőségi kárelhárítási védekezést rendelt el, miután tudomást szerzett a szigetszentmiklósi csapadékvíz-elvezető csatornában megjelent szennyeződésről.

6500 liter olajszármazékot szállítottak el eddig a szigetszentmiklósi szennyezés helyszínéről, vákuumszivattyús eszközök segítségével folyik tovább az olajszármazékok eltávolítása a víz felszínéről. Mint írták a közleményben: továbbra is nagy erőkkel dolgoznak a szigetszentmiklósi olajszennyezés kárelhárításán a Közép-Duna-völgyi, az Észak-dunántúli és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság  munkatársai, az Országos Vízügyi Főigazgatóság koordinálásával.    

A tájékoztatás szerint csütörtökön folytatódott az ideiglenes kármentesítő út kiépítése – a már biztosított szakaszon munkába állt a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság kotrója, mely nagy távolságról is ki tudja emelni a szennyezett anyagokat; feladata a már levágott, olajos vízi növényzet és a szennyezett iszap eltávolítása.    

A szakemberek mintát vettek a talajból, egyelőre úgy tűnik, hogy

a gyors beavatkozásnak köszönhetően csak a felszín közelében észlelhető a szennyezés,

de a pontosabb eredmények érdekében laboratóriumi vizsgálatokat végeznek – ismertették. Közölték továbbá, hogy a kárelhárítási munkák befejezésével a terület a kármentesítésre alkalmas állapotba kerül ugyan, de ez esztétikailag még kifogásolható állapotot, “munkaterületet” jelent.    

Az OVF hétfőn tájékoztatott arról, hogy szombaton telefonos lakossági bejelentés érkezett a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóságra arról, hogy Szigetszentmiklóson, a Tebe sor és a Rév sor kereszteződésénél lévő csapadékvíz-csatorna kifolyónál és a nádasban olajszennyeződés nyomai látszanak. Az önkormányzati kezelésben lévő csatorna a Ráckevei (Soroksári)-Dunába (RSD) torkollik. A vízügyi szakemberek sikeresen útját állták a Ráckevei-Dunát veszélyeztető olajszennyeződésnek, megkezdték a helyreállítást. A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság a szennyezés miatt feljelentést tett, a rendőrség nyomozást indított ismeretlen tettes ellen – közölték.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szerdai közleménye szerint a Ráckevei-Soroksári Duna-ágon történt olajszennyezés teljes kármentesítése és a helyreállítás évekig is eltarthat.

Címlapkép: OVF / Romet Róbert

Forrás: Portfolio.hu - Gazdaság rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek