Főoldal Kultúra 155 éve törölték el a rabszolgaságot az USA-ban

155 éve törölték el a rabszolgaságot az USA-ban

2 megtekintés

Óriási vihart kavart a keddi alaptörvény-módosítás, mely többek között tartalmazza, hogy az anya nő, az apa pedig férfi. Tíz év alatt ez volt a kilencedik alkotmánymódosítás Magyarországon.

A gránitszilárdságú jelzővel itthon viccelődnek, az Egyesült Államokban azonban ez nem humor tárgya: az USA alkotmányát 231 év alatt 27-szer módosították. A XIII. módosítással új alapra helyezték az emberi jogokat az óceán túlpartján, ugyanis a szövege kimondja, hogy a rabszolgaság és a nem önkéntesen vállalt szolgasági viszony törvényellenes.

A XIII. módosítás, Abraham Lincoln aláírásával

A XIII. módosítás, Abraham Lincoln aláírásával

1865 decemberében, 155 évvel ezelőtt lépett életbe a jogszabály, miután az államok háromnegyede, köztük számos hagyományosan rabszolgatartásra berendezkedett déli állam ratifikálta.

Mississippiben ugyan de facto bevezették a módosítást, de jure azonban csak 1995-ben lett hivatalosan beiktatva.

Az addigi jogfosztott rabszolgák csak a 13. és 14. alkotmánykiegészítés révén váltak saját államuk és az Egyesült Államok polgáraivá. 

Forrás: Index.hu - Kult rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek