Főoldal vilag Vicces olvasni – mondta a Navalnij-ügy fejleményeiről az orosz külügyminiszter

Vicces olvasni – mondta a Navalnij-ügy fejleményeiről az orosz külügyminiszter

1 megtekintés

Szergej Lavrov szerint szándékosan elferdítik a tényeket az ellenzéki politikus megmérgezéséről.

 Komolytalannak tartja az Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus megmérgezésével kapcsolatos új beszámolókat az orosz külügyminiszter.

„Már megszoktuk, hogy az Egyesült Államok és más nyugati országok mindig újabb vádakat fogalmaznak meg Oroszországgal szemben, legyen szó hackertámadásról vagy Navalnij kétszeri, akár háromszori megmérgezéséről” – idézte Szergej Lavrovot a CNN.

Vicces olvasni ezeket a híreket”

– tette hozzá a külügyminiszter, megjegyezve: szerinte a nyugati partnereiknek nincsenek etikai normái, szándékosan elferdítik a tényeket.

Navalnij augusztus 20-án ellenzékiekkel tárgyalt Szibériában, és hazafelé, a Moszkvába tartó repülőn rosszul lett. A gép kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, a 44 éves politikust az ottani kórházba szállították. Családtagjai és munkatársai már akkor azt gyanították, hogy megmérgezték, de az orosz orvosok ezt határozottan tagadták. Orvosai augusztus 24-én közölték, hogy az első vizsgálati eredmények mérgezésre utalnak.

A klinikai eredmények alapján Alekszej Navalnijt az emberi szervezet működését biztosító legfontosabb enzimek közé tartozó, kolinészteráz szintjét csökkentő anyaggal megmérgezhették meg, novicsokkal. Ilyen anyagokat használnak például növényvédő szerekben, de kolinészeráz-gátló hatása van az egyik leghíresebb harci idegméregnek, a szarinnak is.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az alapvető demokratikus jogok elleni durva támadásnak nevezte a legismertebb orosz ellenzéki, Alekszej Navalnij megmérgezését, a szervezet és az Európai Unió is nemzetközi fellépést sürgetett, az oroszok viszont dezinformációs kampányról beszélnek a Navalnij-ügy kapcsán.

Hétfőn hozták nyilvánosságra egy nemzetközi újságírói tényfeltárás anyagát.

Ebben a Bellingcat, a The Insider, a Der Spiegel, a CNN és az El País oknyomozói, egyebek között utaslisták és mobilszolgáltatók adatainak elemzése alapján, arra az eredményre jutottak, hogy az ellenzékit 2017 óta folyamatosan követte az orosz Szövetségi Nyomozó Szolgálat (FSZB) egy vegyészekből és orvosokból álló csoportja, amelynek tagjai a közelben tartózkodtak, amikor Navalnij vagy a felesége utazás közben rosszul lett. A csoport tagja volt Oleg Tajakin is, aki közvetlenül az akció előtt rövid látogatást tett Szocsiban, ahol többek között Vlagyimir Putyinnal is beszélt.

Navalnij kedden állami terrorizmussal vádolta meg Putyint, és jelezte, visszatér Oroszországba.

Forrás: HVG.hu - Világ rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek