Főoldal Üzlet Váradi József: most nem prioritás a Wizz Air bevezetése a magyar tőzsdére

Váradi József: most nem prioritás a Wizz Air bevezetése a magyar tőzsdére

3 megtekintés
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

A Wizz Air részvényeit bevezetik a BÉTa piacra. Milyen döntés előzte meg a lépést?

Ezt a döntést a BÉT hozta meg. Ez nem egy hagyományos értelemben vett tőzsdei bevezetés, hanem a tőzsde kereskedik a részvényeinkkel.

Mekkora érdeklődésre, forgalomra számítanak a BÉTa piacon forgó Wizz Air papíroknál?

Szerintem nagy lesz az érdeklődés, hiszen a Wizz Air nem egy helyi vagy regionális gazdasági szereplő, hanem egyre inkább globálisan versenyzik a légiközlekedésben, amely egyébként is az emberek figyelmének központjában van.

A BÉTa piac

A Budapesti Értéktőzsde BÉTa Piacán lehetőség nyílik a befektető számára külföldi részvényekkel és ETF-ekkel történő kereskedésre. Az itt elérhető pénzügyi instrumentumok teljesen azonosak a külföldi piacokon forgó papírokkal. A kereskedés forintban zajlik, így devizaátváltási költségek nélkül biztosít hozzáférést európai nagyvállalatok külföldi pénznemben kibocsátott részvényeihez. Többek között az Adidas, a BMW, a Daimler, a Lufthansa, az SAP és a Volkswagen részvényeivel lehet kereskedni a BÉTa piacon.

A BÉTa Piacon regisztrált külföldi értékpapírok likviditását árjegyzők biztosítják, akik szerződésben vállalnak kötelezettséget vételi és eladási ajánlatok jegyzésére. Az árjegyzés segít abban, hogy a befektetők bármikor találjanak vételi és eladási ajánlatot a külföldi instrumentumokban a piaci viszonyoknak megfelelő árfolyamon.

A BÉTa Piac nyitva tartása, a kereskedés és elszámolás szabályai, a kereskedési szakaszok, az ajánlatok típusa és érvényessége megegyeznek a tőzsde részvény szekciójában alkalmazottakkal. A befektetők által elért árfolyamnyereség a BÉT tőzsdei piacán elért árfolyamnyereséghez hasonlóan adózik.

Mielőtt 2015-ben tőzsdére ment a Wizz Air, sokan reménykedtek dual listingben, vagyis, hogy a BÉT-en is elérhetők lesznek a vállalat részvényei. Akkor miért döntöttek csak a londoni tőzsde mellett? Mi szólt a dual listing ellen?

A mostani megjelenés nem dual listing vagy másodlagos listázás. Továbbra is csak a londoni tőzsdén vannak a Wizz Air részvényei bevezetve mert a legerősebb tőke fundamentumok ott alakultak ki a Wizz Air számára.

Elképzelhető, hogy a BÉTa után hamarosan a BÉT hagyományos piacán is megjelenjenek a Wizz Air részvényei?

Nem szeretnék most spekulálni. Lássuk mi történik BREXIT és COVID-19 ügyekben először!

Folynak erről egyeztetések a Wizz Air és a BÉT között?

Ez a kérdés most nem prioritás, így egyeztetések sem folynak.

A Wizz Air utasforgalma alaposan visszaesett az elmúlt hónapokban, a részvényárfolyam a londoni tőzsdén viszont történelmi csúcsra emelkedett. Ön szerint mit áraznak a befektetők?

A befektetők és a pénzügyi piac mindinkább átnéz a pandémia ügyeken és az alapján áraz, hogy a válság után ki milyen helyzetben lesz. Az egész világon a Wizz Air likviditása az egyik legerősebb, költségstruktúrája az egyik legalacsonyabb és az elmúlt hónapokban a legagilisebb volt a piaci lehetőségek kihasználásában.

Váradi Józseffel nemrég videóinterjút készítettünk, ami itt nézhető meg.

Címlapkép: Chris Ratcliffe/Bloomberg via Getty Images

Forrás: Portfolio.hu - Üzlet rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek