Főoldal Adózás Útmutató katás bt. egyszerűsített végelszámolásához

Útmutató katás bt. egyszerűsített végelszámolásához

2 megtekintés

Közeledve az év végéhez és a jövő évben hatályba lépő kisadózókat érintő változásokhoz egyre többen döntenek úgy, hogy kilépnek a kisadózói státuszból, adott esetben végelszámolással befejezik a működést. Olvasónk katás bt. egyszerűsített végelszámolásával kapcsolatban tett fel kérdéseket, amelyeket Szipszer Tamás adószakértő válaszolt meg.

A kérdés részletesen így hangzik: adott egy katás bt., amely a szigorítás miatt egy kivás kft.-be szervezte a tevékenységét, 2021. 01. 01-jétől szeretnének egyszerűsített végelszámolást indítani. Segítségét kérem abban, hogy összefoglaljuk, milyen teendők vannak ilyenkor, biztos vagyok abban, hogy sokakat érint. A NAV 60. sz. információs füzetében pedig csak részinformációkat találtam.

1. Ha bejelentem a T201T nyomtatványon az egyszerűsített végelszámolás megindítását, akkor a NAV hivatalból törli a bt. kataalanyiságát, és a tao hatálya alá kerülnek. 
      a) Ez esetben kell-e 2020. 12. 31-ével zárómérleget készíteni? 
      b) Kell-e 2021. 01. 01-jével nyitómérleget készíteni?
      c) Kell-e akár a záró-, akár a nyitómérleget könyvvizsgálóval auditáltatni?
2. A lezárást szintén a T201T-n kell jelenteni a NAV felé, és hozzájuk kell küldeni a vagyonfelosztási javaslatot is?
3. Mitől függ, hogy mikor zárhatom le a végelszámolást? Van-e pl. kötelezően kivárandó 40 nap a közzététel miatt?
4. A végelszámolás alatt továbbra is beadom az áfa- és a 08-as bevallásokat?
5. 2021 elején kell beadni 2143-as bevallást?
6. A végelszámolás lezárásakor kell beadni 71-es bevallást és vagy zárómérleget?
7. Közzé is kell tenni a beszámolót?
8. A katás tevékenység lezárásaként 30 napon belül, tehát január 31-éig be kell adni a 20KATA bevallást.
9. Van-e bármilyen más teendő?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

A kataalany betéti társaság végelszámolását legcélszerűbb úgynevezett egyszerűsített végelszámolás keretein belül elvégezni. Az egyszerűsített végelszámolás ügyvéd közreműködése nélkül megvalósítható. Ebben az esetben a végelszámolói feladatokat a cég vezető tisztségviselője (ügyvezetője) végzi el.

Az egyszerűsített végelszámolás kezdő időpontját be kell jelenteni a NAV felé. A bejelentést a ‘T201T jelű változásbejelentő nyomtatványon kell elvégeznie.

Nagyon fontos szabály, hogy az egyszerűsített végelszámolást 150 napon belül be kell befejezni, ami azt jelenti, hogy 150 nap áll rendelkezésre arra, hogy a végelszámolási időszakot lezárja, az azzal kapcsolatos beszámolót, vagyonfelosztási javaslatot és taggyűlési határozatot közzétegye, illetve a cégbíróság felé elküldje.

A végelszámolási időszakban a cég jogosult gazdasági tevékenységet folytatni, vagyis számlát állíthat ki, de a végelszámolási időszak célja az, hogy a cég behajtsa követeléseit és maradéktalanul teljesítse még fennálló kötelezettségeit.

A végelszámolási időszak minimum 40 nap a végelszámolás Cégközlönyben való megjelentetésétől számítva, ugyanis ennyi idő áll a hitelezők rendelkezésére, hogy a követeléseiket a végelszámoló részére bejelentsék [lásd a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvény 102. § (2) bekezdés c) pont].

A végelszámolást megelőző napon a cég kataalanyisága megszűnik, azaz jelen esetben 2020 december 31-én a vállalkozás kikerül a kata hatálya alól. A 20KATA jelű bevallást normál rendben 2021 február 25-éig kell a NAV felé benyújtania, ebben a bevallásban ad számot a cég a 2020. évi kisadózói bevételeiről.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja, milyen további kötelezettségek merülnek fel egy katás bt. egyszerűsített végelszámolása kapcsán!

Előfizetési csomagajánlataink:

Forrás: HVG.hu - Adózóna.hu

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek