Főoldal Gazdaság Újabb biztató adat érkezett Németországból: jobb lehet a negyedik negyedév, mint vártuk

Újabb biztató adat érkezett Németországból: jobb lehet a negyedik negyedév, mint vártuk

1 megtekintés
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

A német kereskedelmi teherautók útdíjforgalma rendkívül erős decemberben, a mutatóban nyoma sincs a második hullám hatásainak. A feldolgozóipar valóban jó teljesítményt nyújtott ősszel. Oliver Rakau, az Oxford Economics közgazdásza szerint így nőtt annak az esélye, hogy a német gazdaság elkerüli a visszaesést a negyedik negyedévben. Az okok közt a világkereskedelmi aktivitást, az alacsony készleteket és az autóipar felpattanását látja.

Az alábbi ábra a teherautók forgalmát hasonlítja össze az ipari teljesítménnyel. Ahogy az látható, erős korreláció áll fenn a két mutató között, bár épp a jelentős visszaeséseknél vált el a két mutató (ennek minden bizonnyal a készletek értékesítése, vagy épp a feltöltésük lehet az oka).

A közgazdász megjegyzi, hogy a német ipar ezzel erőteljes felzárkózást mutathat az eurózóna iparára.

Tegnap érkeztek a beszerzésimenedzser-index adatok az eurózónából, amelyek mind Franciaországban, mind Németországban, mind a teljes valutaövezet gazdaságagaiban átlagosan erős decemberi teljesítményre utalnak. Jó hír, hogy a korlátozások részleges feloldása után a szolgáltatószektor is éledezik, így akár a várthoz képest meglepően jó (vagy inkább kevésbé rossz) negyedik negyedévet is láthatunk.

Címlapkép: Getty Images

Forrás: Portfolio.hu - Gazdaság rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek