Főoldal Külföld Új iráni atomalku megkötését szorgalmazza Bidennél a NAÜ vezetője

Új iráni atomalku megkötését szorgalmazza Bidennél a NAÜ vezetője

5 megtekintés
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Irán megsértette a szerződés számos korlátozását, miután Donald Trump amerikai elnök egyoldalúan kiléptette országát az egyezményből, és ismét érvénybe helyezte az előzőleg feloldott büntetőintézkedéseket. Teherán többször is hangoztatta, hogy gyorsan vissza tudja állítani a szerződésben foglalt állapotot, amennyiben az amerikai szankciókat feloldják.

A január 20-án hivatalba lépő Joe Biden közölte: az Egyesült Államok ismét csatlakozik ezen szerződéshez,

ha Irán újra szigorúan betartja a nukleáris tevékenységeinek korlátozása fejében a szankciókat fokozatosan feloldó szerződést.

A Reuters hírügynökségnek adott interjújában Grossi, az atomsorompó-egyezmény betartatása felett őrködő ENSZ-szervezet vezetője aláhúzta, hogy túl sok szerződésszegés történt ahhoz, hogy a megállapodást egyszerűen ismét érvényre lehessen emelni. Hozzátette: politikai szinten kell eldönteni, mi legyen a túl sok nukleáris anyag, felszerelés és az urándúsító centrifugák sorsa.

Grossi, aki nagyjából egy éve került a NAÜ élére, közölte,

új megállapodásra, jegyzőkönyvre vagy kiegészítő dokumentumra lesz szükség, amely világosan leszögezi a teendőket.

Irán több mint 2,4 tonna dúsított uránt halmozott fel, a szerződés által engedélyezett mennyiség tizenkétszeresét, amely azonban jóval kevesebb, mint a szerződés aláírásakor birtokában lévő több mint 8 tonna. Irán akár 4,5 százalékos tisztaságúra is dúsított uránt, a megengedett 3,67 százalék helyett, míg a szerződés előtt ez a szint 20 százalék volt.

Az iszlám köztársaság olyan helyeken is dúsít uránt, ahol a szerződés ezt nem engedélyezi, például a sziklába épített fordói létesítményben, Natanzban pedig új generációs urándúsító centrifugákat telepített.

Irán eljárása aggasztja a szerződés több aláíróját, például Oroszországot, amely felelős magatartásra szólította fel Teheránt, valamint Franciaországot, Nagy-Britanniát és Németországot, amelyek elkeseredetten próbálkoznak a szerződés életben tartásával.

Iránnak haladéktalanul vissza kell térnie a szerződés maradéktalan teljesítéséhez, és tartózkodnia kell minden olyan új lépéstől, amely kétségbe vonhatja (az alku) fenntarthatóságát

– mondta Francois Delmas, a francia külügyminisztérium helyettes szóvivője, aki komolynak nevezte az iráni lépések, főként az urándúsítás következményeit.

Forrás: Portfolio.hu - Globál rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek