Főoldal Életmód Tizenhárom kaktuszfaj él a Pilis szikláin, de ennek egyáltalán nem örülhetünk

Tizenhárom kaktuszfaj él a Pilis szikláin, de ennek egyáltalán nem örülhetünk

5 megtekintés

Rendszeresen irtani kell a szúrós növényeket.

Valószínűleg már évek óta a Pilis szikláin voltak, amikor 2017-ben ismertté vált a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei számára az állomány. Mint a minapi kaktusztalanítási akciójukról szóló beszámolóban írják, a növényeket valaki évekkel ezelőtt ültethette ki a sziklákra, ráadásul olyan, aki értett is a növényekhez.

„A kaktuszok cserépben, otthoni kertben nevelve gyönyörűek tudnak lenni, de Magyarországon a természetbe nem valók, könnyen inváziós fajokká válhatnak” – írják, és arra kérnek mindenkit, hogy dísznövényeket senki ne ültessen ki a a természetbe.

A pilisi sziklákon élő 13 kaktuszfajjal is az a baj, hogy közülük, főleg a fügekaktusz fajok aggasztóan szaporodnak, kiszorítva az értékes sziklagyep őshonos növényfajait. „Invázióssá váló fajok első terjedési lépéseinek lehetünk tanúi.”

A szakemberek minden évben próbálják írtani a kaktuszokat, egyes részek csak kötélbiztosítással, sziklamászó felszereléssel elérhetőek, idén is több hatalmas zsáknyit szedtek ki.

A pilisi kaktuszokról és a kaktuszmentesítésről itt láthat fotókat.

Forrás: HVG.hu - Élet+Stílus rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek