Főoldal Külföld Szijjártó Péter: Az Európai Néppárt a legsikeresebb tagjával szemben folytat boszorkányüldözést

Szijjártó Péter: Az Európai Néppárt a legsikeresebb tagjával szemben folytat boszorkányüldözést

5 megtekintés

A külgazdasági és külügyminiszter felhívta rá a figyelmet, hogy az Európai Néppárt (EPP) éppen a legsikeresebb tagjával, azaz a Fidesszel szemben folytat boszorkányüldözést. Szijjártó Péter azt is furcsának nevezte, hogy az EPP-frakció éppen az egyik legjobban teljesítő képviselőjétől, Deutsch Tamástól von meg jogokat.

A magyar diplomácia vezetője Bujar Osmanival, Észak-Macedónia külügyminiszterével tartott sajtótájékoztatóján újságírói kérdésekre válaszolva azt mondta, ha a néppárt testvérpártjai a Fideszhez hasonló teljesítményt nyújtottak volna a legutóbbi európai parlamenti választáson, akkor most sokkal erősebb csoportot alkotnának, és nem szorulnának a zöldek és a szocialisták támogatására, és nem kellene elvtelen kompromisszumokat kötve eltávolodni attól az értékrendtől, amelyet az EPP akkor képviselt, amikor Magyarország belépett az EU-ba. 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Bujar Oszmani észak-macedóniai külügyminiszter sajtótájékoztatót tart megbeszélésüket követően Budapesten, 2020. december 17-én.Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Szijjártó Péter azt is közölte:

ha a néppárti frakció minden képviselője úgy dolgozna, mint Deutsch Tamás, lehet, hogy jobb teljesítményt tudnának nyújtani az EP-ben.

Általános megjegyzésként arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben az Európai Néppárt elnöke az egyik náci főideológust (Carl Schmitt-szerk.) vonta párhuzamba a magyar miniszterelnökkel, és tíz éven át folyamatosan antiszemitázós, diktatúrázós, autoriterezős vádakkal kell nap mint nap szembesülnie Magyarországnak, elvárják, hogy ehhez „jó képet vágjanak”. Amikor azonban – fűzte hozzá – ők szembesülnek egy kellemetlen nyilatkozattal, azt azonnal inzultusként kezelik és kivágják a hisztit.

Szijjártó Péter kifejtette:érdemes lenne egyenlő mércével mérni, és ha a kölcsönös tisztelet kultúrájának visszahozatala a cél, érdemes lenne ezt a tiszteletet megadni Magyarországnak is, amelynek kormányzati berendezkedése az emberek döntésén alapul.

A külgazdasági és külügyminisztert a kárpátaljai magyar közösség ukrajnai helyzetéről is kérdezték.

Szijjártó Péter azt mondta, Ukrajnában sajnos továbbra is a kormányzati politika fókuszában van a magyar nemzeti közösséggel szembeni nyomásgyakorlás, és az ukrán hatóságok a legsötétebb szovjet időkre emlékeztető eszközökkel félemlítik meg és alázzák meg a magyar nemzeti közösséget, illetve annak vezetőit.

Ez a viselkedés alkalmatlanná teszi Ukrajnát arra, hogy érdemleges előrehaladást érjen el az európai és az euroatlanti integrációs folyamatban. Elfogadhatatlannak mondta, hogy az ukrán hatóságok elveszik a magyar közösség jogait – fűzte hozzá.

Azzal kapcsolatban, hogy Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő után Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke is felkerült az „Ukrajna ellenségeit” listázó Mirotvorec („Béketeremtő”) szélsőségesen nacionalista szervezet honlapjára, a miniszter hangsúlyozta: elfogadhatatlan, hogy egy az európai integrációra törekedő országban, az EU szomszédságában, a XXI. században ilyen listák léteznek, és azokat a hatóságok eltűrik.

Szijjártó Péter emellett képmutatónak és felháborítónak nevezte, hogy a nemzetközi szervezetek szemet hunynak afölött, ami napjainkban Ukrajnában a nemzeti közösségekkel, köztük a magyarokkal szemben történik.

Kitért arra, hogy uniós kollégáival egy-két órás határidővel dokumentumokat, kiáltványokat fogadnak el, ha több ezer kilométerre egy emberi jogi aktivistát inzultus ér, ám amikor közvetlenül az EU határánál történnek ilyen események, a nemzetközi szervezetek hallgatnak.

Magyarország nem fogja feloldani a vétóját Ukrajna NATO-közeledésének ügyében, hiába helyeznek emiatt nyomást rá a NATO-ban a külügyminiszter kollégái – jelentette ki a magyar diplomácia vezetője. Hozzátette: nyilvánítsanak szolidaritást, segítsenek, hogy ez a tarthatatlan helyzet véget érjen Ukrajnában, és majd akkor tárgyal Magyarország arról, milyen támogatást adjon az ukránoknak.

Forrás: Origo.hu - Nagyvilág rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek