Főoldal Életmód Svéd király: Kudarc a járvány elleni védekezés

Svéd király: Kudarc a járvány elleni védekezés

2 megtekintés

Évértékelőjében nem sok jót tudott mondani 2020-ról XVI. Gusztáv. A betegség egyre közelebb lopódzik szerinte.

Koronavírus – a második hullám, a második lezárás

A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!

Évről évre értékeli az elmúlt esztendő eseményeit a svéd királyi család, ennek megfelelően idén is a kamerák elé állt a király. XVI. Károly Gusztáv – mint a BBC beszámolójából kiderül –  nem sok jót tudott mondani 2020-ról.

A svéd nép borzasztóan szenvedett a nehéz körülmények között. Azok jutnak az ember eszébe, akik nem tudtak búcsút venni a szeretteiktől. Ezt kemény és traumatikus tapasztalat

– mondta a király a pandémiáról. 

A 10,2 milliós lakosságú Svédországban eddig közel 350 ezer koronavírus-fertőzést regisztráltak, a járvány halálos áldozatainak száma pedig 7800 felett jár. A védekezés szempontjából a kezdetektől külön úton jár az ország, XVI. Károly Gusztávnak pedig erről is van véleménye:

Szerintem belebuktunk. Nagyon magas a halottaink száma, ami szerintem rettenetes.

A svéd hatóságok lényegében csak ajánlásokat fogalmaztak meg a járvány elleni védekezés során, amelyek betartását az emberek belátására bízták. Jelenleg is csak a 8 fősnél népesebb összejöveteleket titlják a szabályok. Az iskolákban háborítatlanul folyik a tantermi oktatás, bár ezen a héten a stockholmi régióban már távoktatásra kérték a 13-15 éveseket tanító intézményeket.

A 74 éves királyt megkérdezték arról is, hogy nem fél-e a betegségtől. Erre azt felelte:

Egyre közelebb és közelebb lopódzik.

Stefan Löfven svéd miniszterelnök egyetért a királlyal. „A tényt, hogy olyan sokan meghaltak, valóban nem lehet másnak tekinteni mint kudarcnak.” Kormánya stratégiájáról azt mondta: akkor lehet majd levonni a valódi következtetéseket, amikor véget ér a világjárvány.

Forrás: HVG.hu - Élet+Stílus rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek