Főoldal Koronavírus Svéd király a koronavírus-járványról: Úgy vélem, kudarcot vallottunk

Svéd király a koronavírus-járványról: Úgy vélem, kudarcot vallottunk

2 megtekintés

A svéd király, XVI. Károly Gusztáv sajnálja, hogy országában nem tudták megvédeni a koronavírusjárványtól az idősotthonok lakóit – derült ki csütörtökön egy előre felvett interjú részletéből.

A SVT svéd közszolgálati televízió a karácsonyhoz időzített, 21-én sugárzandó teljes felvételén az uralkodó azt mondja: Úgy vélem, kudarcot vallottunk. Nagyon sokan meghaltak, és ez szörnyű. Mindannyiunknak szenvedést okoz (ez a teher).Szavai azt követően hangzottak el, hogy kedden egy független bizottság megvizsgálta, miképpen kezelték a járványt az országban. Azt a következtetést vonták le, hogy a svéd idősgondozásnak jelentős strukturális hiányosságai vannak, és a hatóságok nem voltak felkészülve és felszerelkezve a járvány kezelésére.Svédország kitűnt az európai és más nemzetek sorából azzal, ahogy a járványt kezelte, sokáig nem rendelt el karantént úgy, mint más nemzetek, helyette megbízott az állampolgárok kötelességtudatában.

A skandináv országban mintegy 7700 haláleset kapcsolható a járványhoz.Az előzetesen sugárzott felvételen a király azt mondta, gondolni kell azokra, akik nem tudtak elbúcsúzni meghalt családtagjaiktól. Úgy vélekedett,nehéz és súlyos tapasztalat az, ha nem lehet érzékeny búcsút venni.

IllusztrációForrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Az uralkodó fiának, Károly Fülöp hercegnek, aki az ötödik a trónöröklés sorában, valamint feleségének, Szófia hercegnőnek pozitív lett a vírustesztje, a betegség enyhe influenzás tünetekkel járt. Otthonukban, két gyerekükkel együtt karanténba vonultak.

Károly Gusztáv király ugyan Svédország államfője, feladatai azonban csupán ceremoniális jellegűek, kezében nem összpontosul politikai hatalom.

Forrás: Origo.hu - Koronavírus

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek