Főoldal Üzlet Remek nyitás a tengerentúlon, Európa keresi az irányt

Remek nyitás a tengerentúlon, Európa keresi az irányt

4 megtekintés
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Új beruházás a Waberer’snél, állami támogatással

A Waberer’s bejelentette, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium megállapodást írt alá a társasággal raktárlogisztikai kapacitásbővítő és fejlesztési program több helyszínen történő megvalósításának egyszeri, vissza nem térítendő támogatására. A cégvezér szerint az új beruházás nagymértékben hozzájárulhat a Waberer’s versenyképességének javításához, illetve a támogatási program részeként a Waberer’s várhatóan 230 fővel növeli az állományi létszámát.

Tovább a cikkhez

Olvadnak a pluszok, de még pozitív a kép Európában

A késődélutáni órákban romlott valamelyest a hangulat Európa vezető börzéin, komoly lefordulást láthatunk a lengyel tőzsdénél, illetve negatív tartományban tartózkodik a horvát, a görög, a brit és a szerb börze is. Kimondottan jól teljesít azonban a német DAX, és a magyar tőzsde is pluszba fordult a piaczárás előtti órában.

Remek nyitás a tengerentúlon

Kimondottan jó hangulatban indult a kereskedés a tengerentúli tőzsdéken, mindhárom vezető részvényindex emelkedéssel kezdte a napot – az S&P 500 és a Dow 0,6 százalékkal, a Nasdaq pedig 0,7 százalékkal került feljebb. A befektetői hangulatot fűthetik többek között a 900 milliárd dolláros segélycsomaggal kapcsolatos, várható új fejlemények, illetve a mai nap folyamán a Moderna koronavírus-vakcinájának sürgősségi engedélyeztetését javasolhatja az amerikai gyógyszerhivatal egy fontos bizottsága.

Rekordközelben nyithatnak az amerikai börzék

A piacnyitáshoz közeledve pozitív napindítást vetítenek előre a határidős tengerentúli részvényindexek, az S&P 0,5 százalékos, a Nasdaq pedig 0,7 százalékos emelkedéssel új csúcs közelében nyithat, a tegnap mínuszban záró Dow pedig vélhetően 0,4 százalék körüli plusszal fogja indítani a csütörtöki kereskedést. A befektetők ma többek között a munkanélküli segélyhez folyamodók számának alakulására figyelhetnek, de az újabb, 900 milliárd dolláros koronavírus-mentőcsomagról is érkezhetnek hírek.

Váradi József: most nem prioritás a Wizz Air bevezetése a magyar tőzsdére

A Wizz Air részvényei elérhetővé válnak a magyar tőzsdén, bár egyelőre még nem abban a formában, ahogy sokan szeretnék, ugyanis nem hagyományos részvénykibocsátással jelennek meg a BÉT-en a légitársaság papírjai, hanem a külföldi részvényeknek és ETF-eknek létrehozott BÉTa piacon. A BÉTa piaci megjelenés apropójából a mai kereskedésindító csengetést a BÉT-en a Wizz Air végezte el, a vállalat vezérigazgatójával, Váradi Józseffel beszélgettünk többek között egy hagyományos részvénykibocsátás lehetőségéről a BÉT-en.

Tovább a cikkhez

Becsengetett a Wizz Air a BÉT-en, indul a kereskedés a BÉTa piacon

Elérhetővé váltak a Wizz Air Holdings Plc. részvényei a Budapesti Értéktőzsde alternatív platformján, a BÉTa Piacon. A BÉTa Piac lehetőséget kínál európai nagyvállalatok értékpapírjaival történő kereskedésre. Az ügylet eredményeképpen a magyarországi gyökerű nemzetközi légitársaság részvényei devizaátváltás nélkül érhetők el a befektetési szolgáltatókon keresztül. Az elszámolás forintban, az OTP Bank árjegyzésével történik.

Tovább a cikkhez

Szétverte a hajótársaságokat a koronavírus-járvány, szó szerint megszűnt minden bevétel

Korábban még a sétahajózás volt az utazási szektor egyik legdinamikusabban bővülő szegmense, a kereslet folyamatosan növekedett az elmúlt években, mivel egyre többen választották a kikapcsolódásnak ezt a formáját. Aztán jött a koronavírus-járvány és teljesen szétverte az iparágat, gyakorlatilag megszűnt létezni, a hajók a dokkokban rozsdásodnak, a munkaállomány jelentős része távozott, a bevételek nullára estek. Egy darabig még nem is várható különösebb javulás, a jövő év első fele aligha lesz jobb, mint a mostani, erre pedig már anyagilag is felkészültek a hajózási társaságok, de ezt követően, a remények szerint újra beindulhat az iparág. Az előzetes foglalások száma egy-egy társaságnál már a koronavírus-járvány előtti szintek körül alakul, a potenciál tehát továbbra is megvan. Más kérdés azonban, hogy a limitált utasszám, a fokozott egészségügyi feltételek költségei és a túlélés miatti eladósodás hosszú távon milyen következményekkel járhat.

Tovább a cikkhez

Keresi az irányt a magyar börze

A reggeli kedvező nyitás után alábbhagyott a lendület a magyar piacon, a BUX jelenleg 0,1 százalékkal a tegnapi záróértéke alatt tartózkodik. A blue chipek közül az OTP 0,5 százalékkal, a Magyar Telekom pedig 0,4 százalékkal került lejjebb, a Richter árfolyama 0,7 százalékos pluszt mutat, a Mol pedig tegnapi záróértéke körül tartózkodik a koradélutáni órákban.

Többnyire pozitív a légkör Európában

Inkább jó a hangulat Európában, a legtöbb vezető részvényindex feljebb tudott kerülni tegnapi záróértékéhez képest, az emelkedést a lengyel börze vezeti, de a DAX is kimondottan jól teljesít a koradélutáni órákban. A magyar tőzsde az AutoWallis szárnyalása ellenére is lejjebb került, bár minimális a visszaesés, a jelenlegi sereghajtó a horvát börze.

Tépik a befektetők az AutoWallis részvényeket

Az AutoWallis ma a BUX index messze legjobban teljesítő tagja, már több mint 7 százalékot emelkedett. Az emelkedés azután kezdődött, hogy a társaság felfelé módosította korábbi előrejelzéseit, az árbevétel jövőre 230 milliárd forint fölé ugorhat, ami több mint a triplája a 2018-as 65,5 milliárd forintnak. 

Megszólalt a guru: Ugrásszerűen javulnak a kilátások, de ez senkit nem érdekel

Jönnek az első vakcinák, látótávolságon belülre érkezett a koronavírus-válságból való kilábalás, ugrásszerűen javulnak a bevételi kilátások a pandémia által megütött szektorok vállalatainál – mindez azonban Richard Bernstein szerint úgy tűnik, hogy senkit nem érdekel. Furcsának találja a guru ezt a tőzsdei mechanizmust, az örök tech-szkeptikus stratéga azt is elmondta, szerinte hogyan lesz érdemes megjátszani a küszöbön álló kilábalást.

Tovább a cikkhez

Emelkedéssel nyitott Európa is

A ma reggeli kedvezőbb ázsiai kereskedési hangulat átragadt Európára is, a vezető részvényindexek közül a DAX 0,9 százalékot emelkedett, a francia CAC 0,6 százalékot, míg a brit FTSE 0,15 százalékot. Ma is folytatódhatnak tehát a tegnapi emelkedések, amiket a jobb gazdasági adatok okoztak, illetve a tengerentúlon várhatóan már hamarosan elfogadásra kerülő pénzügyi stimulus.

Alaposan megemelte növekedési terveit az AutoWallis

Felfelé módosította a korábban meghatározott előrejelzéseit az AutoWallis, a vállalat már 2021-ben jelentősen meghaladhatja az egyébként 2024-re kitűzött árbevételi és EBITDA tervszámait az idén végrehajtott tranzakciók eredményeképpen. A társaság a kiugró növekedést az organikus fejlődés mellett az idén bejelentett hat akvizícióval és üzletfejlesztéssel éri el. A vállalat növekedési terveinek finanszírozása céljából 1,4 milliárd forintos tőkeemelést hajtott végre három neves magyar intézményi befektető részvételével, emellett jövőre nyilvános, lakosságot is célzó forrásbevonást tervez, áll a vállalat közleményében.

Tovább a cikkhez

Pluszban nyitott a BUX

A mai piacnyitást követően pluszban a BUX, 0,6 százalékot emelkedett. A magyar blue chipek közül az OTP 0,7 százalékkal, a Mol, 0,55 százalékkal, a Richter pedig már több mint 1 százalékkal került feljebb. A Magyar Telekom árfolyama 0,4 százalékot esett.

Elképesztő a bitcoin, az új csúcsról elpattant az árfolyam

Elképesztő ralin van túl idén a kriptodeviza árfolyama, a mai kereskedésben újabb rekordot döntve átlépte az árfolyam a 22 ezer dollárt, jelenleg 22 275 dolláron jár a jegyzés a Bitstampen. A régi, 2017 végén felállított 19 666 dolláros csúcsot már november végén sikerült megdönteni, majd onnan lefelé korrigált az árfolyam, most az év végéhez közeledve azonban újabb nagy hajrá indult a bitcoinnál, már tegnap áttörte a korábban elképzelhetetlennek tartott 20 ezer dolláros szintet, azóta pedig újabb 10 százalékot ugrott az árfolyam.

Tovább a cikkhez

Vegyesen nyithatnak a tőzsdék Európában

  • A vezető amerikai részvényindexek vegyesen zárták a tegnapi napot: az S&P 500 és a Nasdaq is emelkedni tudott, előbbi 0,18 százalékot, míg utóbbi 0,5 százalékot, ellenben a Dow Jones 0,15 százalékkal lejjebb került. A mérsékelt elmozdulások mögött alapvetően az húzódik meg, hogy a befektetők az új fiskális stimulus elfogadására várnak, amelynek nagysága 908 milliárd dollár lehet és közvetlenül segítené a kisvállalkozásokat és háztartásokat is. Mindeközben az amerikai jegybank nem változtatott az irányadó kamaton, azt a 0-0,25 százalékos sávban hagyja és folytatódnak az eszközvásárlások is. Az Egyesült Államokban már hétfőn megkezdődtek a koronavírus-járvány elleni oltások, és várhatóan a Moderna készítményét is engedélyezik a héten a hatóságok.
  • Az ázsiai tőzsdék többnyire jól teljesítenek, amit főleg a tengerentúli pénzügyi stimulus közelgő elfogadása hajt. A hongkongi tőzsde 0,5 százalékot emelkedett, a Nikkei 0,2 százalékot, a sanghaji tőzsde, míg az ausztrál 1,2 százalékot. A koreai Kospi pedig stagnál.
  • A határidős amerikai indexek emelkedést mutatnak, a határidős DAX pedig enyhe pluszt vetít előre a mai nyitásra, de a többi európai tőzsde vegyes képet mutat.
  • A makroökonómiai adatok szempontjából itthon várhatóan délelőtt jelenik majd meg az MNB friss inflációs jelentése, emellett jön az egyhetes betéti tender. Néhány elemző szerint elképzelhető, hogy 15 bázisponttal csökkentik majd a kamatot az irányadó eszköz esetében, de a többség 2021 elejére várja ezt. Közben a brit jegybank is dönt a kamatokról, illetve délután érkeznek a szokásos munkanélküliségi adatok az Egyesült Államokból.
  • Az olaj árfolyama ma 1 százalékkal emelkedett, a Brent típus hordónként jelenleg 51,7 dollárba kerül, a WTI pedig 48,4 dollárba. Az arany árfolyama 0,3 százalékkal került feljebb, unciánként 1870 dolláron áll.
  • A forint árfolyama tovább erősödött ma, egy euró 354,9 forintba kerül, míg egy dollárért 290,2 forintot kérnek.

Címlapkép: Peter Juelich/Bloomberg via Getty Images

A birodalom visszavág

A technológiai vállalatok diszruptív viselkedéssel és a digitális világ uralásával rengeteg korábban sikeres és uralkodó vállalatbirodalom működésének az alapjait rengették meg a 2010-es években. Miközben a befektetők sokszor fekete-fehér alapon tekintenek a hagyományos és technológiai részvényekre, addig az elmúlt években mutatott a piac több olyan sikersztorit, amikor a birodalom elkezdett visszavágni. A Nike, a Walmart és a Disney jó példa arra, hogy a korábbi digitális lemaradásukat gőzerővel ledolgozó hagyományos vállalatok is képesek versenyezni mind a gazdaságban, mind pedig a részvénypiacon a legmenőbb technológiai cégekkel is.

Tovább a cikkhez

Forrás: Portfolio.hu - Üzlet rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek