Főoldal Bank Mi a helyzet a magyar bankokkal? Megkérdeztük az MNB szakértőit

Mi a helyzet a magyar bankokkal? Megkérdeztük az MNB szakértőit

3 megtekintés
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Az MNB várakozásai szerint idén a vállalati hitelállomány 6-9 százalékkal, a lakossági pedig 8-12 százalékkal emelkedhet úgy, hogy a törlesztési moratórium mindkettőt felfelé torzítja. A bankok jövőbeni jövedelmezőségét a moratóriumból kikerülő hitelekre képzett értékvesztés határozhatja meg: az MNB szerint a vállalati hitelek 15-20 és a háztartási hitelek 5-10 százaléka tekinthető sérülékenynek, de ez nem jelenti azt, hogy ekkora nem teljesítő hitelarányra számíthatnak a bankok. A bankok jövedelmezősége alacsony maradhat jövőre is, de a tőkehelyzet és a likviditás szempontjából még egy durva gazdasági stresszel szemben is ellenálló a magyar bankrendszer a jelentés készítői szerint.

Dancsik Bálintot és Nagy Tamást többek között a törlesztési moratórium folytatásáról, a bankok hitelportfóliójának várható romlásáról, és a hitelpiac egyes szegmenseinek a helyzetéről kérdezte Palkó István, a Portfolio vezető elemzője, a felvétel itt hallgatható meg:

Az általunk itt bemutatott Pénzügyi stabilitási jelentés fő üzenetei az alábbiak voltak:

  • A külső környezetre elhúzódó, illetve ágazatonként és munkakörönként eltérő ütemű kilábalás jellemző, így a gazdaságtámogató intézkedések előtérben maradtak.
  • A hazai bankrendszer likviditási- és tőkehelyzete javult az elmúlt félévben, erősítve az ellenállóképességét még egy hosszabban elhúzódó kilábalással szemben is.
  • A jegybanki és állami programok fenntartják a hitelezést. A vállalati hitelezés megtorpanása után a kkv hitelezés új lendületet vett a harmadik negyedévben, és a lakáshitelpiac is élénkülést mutatott.
  • A moratórium átmenetileg támogatást nyújt a portfólióminőségben, de emellett nőnek a hitelkockázatok és az előretekintő értékvesztés is.
  • A magasabb kockázati költségek ellenére pozitív első féléves eredménnyel és erős tőkehelyzettel jellemezhető a bankrendszer.
  • A kereskedelmi ingatlanpiac felől érkező kockázatok a romló fundamentumok miatt jelentősek, de a bankok kitettsége alacsony a szavatoló tőke arányában.
  • Még a súlyos stresszpályán is, ahol két év alatt kumuláltan 6-7 százalékponttal marad el a gazdaság növekedése az alappályától, csupán kis mértékű, kezelhető tőkeigénye keletkezne a bankszektornak.

Címlapkép: Shutterstock

Forrás: Portfolio.hu - Bank rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek