Főoldal Itthon Mateusz Morawiecki: Magyarország és Lengyelország kettős győzelmet aratott

Mateusz Morawiecki: Magyarország és Lengyelország kettős győzelmet aratott

4 megtekintés

Fontos partnereknek bizonyultunk, akiket nem lehet figyelmen kívül hagyni – mondta a Mandinernek adott exkluzív interjújában Mateusz Morawiecki, lengyel miniszterelnök a december 10-i uniós egyezségről.

Amit elértünk, az a német elnökséggel folytatott hosszú tárgyalássorozat eredménye. Nem volt szándékunkban időben kitolni a tárgyalást, de kötelességünk volt megfelelően képviselni az érdekeinket. És mindenekelőtt a megállapodás fontos az uniós állampolgárok számára, akik pénzügyi támogatásra várnak, hogy a koronavírus-járványt követően a gazdasági helyreállítás lendületet vegyen. Mi reményt akarunk adni nekik egy szebb jövő iránt –

mondta Morawiecki. A lengyel miniszterelnök hozzátette:

Biztosítottuk egymást, hogy semmilyen önkényes, politikai indíttatású döntést nem hozunk. A szabályoknak világosnak kell lenniük. Ezenfelül jelentős eredmény, hogy Lengyelország és Magyarország álláspontja komoly támogatást szerzett az EU-ban. Fontos partnereknek bizonyultunk, akiket nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Mateusz Morawiecki szerint a modern Európai Unió súlyos problémája és paradoxona az, hogy miközben állandóan a kulturális sokszínűségről beszél, egy része képtelen elfogadni, hogy bizonyos tagállamok jogi-alkotmányos rendszere történelmi okokból eltér a többi országétól. A mostani egyezség biztosíték arra, hogy a mechanizmus nem sérti majd meg az uniós szerződéseket, továbbá garantálja, hogy a nehéz helyzetben lévő otszágok hozzájussanak a támogatásokhoz.

Arról, hogy milyen a kapcsolata a magyar miniszterelnökkel, Orbán Viktorral, Morwiecki ezt mondta:  Nagyon hasonlók az álláspontjaink. Egyetértünk az értékekben, egyetértünk az EU geopolitikai dimenziójának értékelésében, továbbá sok részletkérdésben, gyakorlati ügyben is, mint a kohéziós vagy a közös agrárpolitika. Mindketten megértettük, hogy a belbiztonság, az energiapolitika és a határvédelem területén szükség van közös európai program kidolgozására. És talán azt is pontosan felismertük, hogy szükség lett a bírósági reformra – saját hazánkban fel kellett számolnunk olyan posztkommunista szokásrendszereket, amelyekkel a más adottságú nyugat-európai országoknak nem kellett megbirkózniuk.

A teljes interjú itt olvasható.

Forrás: Origo.hu - Itthon rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek