Főoldal Koronavírus Karikó Katalinról, a koronavírus-vakcinák alapját kidolgozó magyar tudósról áradozik a CNN

Karikó Katalinról, a koronavírus-vakcinák alapját kidolgozó magyar tudósról áradozik a CNN

1 megtekintés

Az amerikai hírcsatorna Karikó Katalin egész életútját bemutatja, kiemelve, hogy a szakembert és társát többen is Nobel-díjra esélyesnek tartják. Az általuk kidolgozott eljárást használva készülnek ugyanis a legígéretesebb koronavírus-vakcinák.

Koronavírus – a második hullám, a második lezárás

A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!

A magyar biokémikus, Karikó Katalin életéről készített hosszabb összeállítást a CNN, kiemelve, hogy a tudós szabadalma alapján készült el az első, bizonyítottan hatásos koronavírus-oltás. Karikó tudóstársával, Drew Weissmannal együtt fedezte fel azt a módosított ribonukleinsavra épülő módszert, amely fontos alapja a vakcináknak.

A CNN megemlíti, hogy az eljárás megszületéséig vezető út nem volt egyszerű, ugyanis a nagy pénzügyi kockázat miatt alig akarták támogatni Karikóék ötletét.

A kutatóval a hvg360 is interjút készített:

Karikó Katalin: Vakcinát fejleszteni elsősorban morális kötelezettség

Még a Vasfüggöny idején, 1985-ben került az Egyesült Államokba biokémikus kutatóként, több mint 20 éve fedezte fel kutatótársával az mRNS jelentőségét, melyre most a koronavírus elleni vakcinafejlesztések jó része épül. E pillanatban Nobel-díj-várományosként is emlegetik.

A CNN cikkében szó esik arról is, hogy a magyar tudós hazájában, Magyarországon kezdett kutatni, de 1985-ben családjával az Egyesült Államokba ment, miután a philadelphiai Temple Egyetem dolgozni hívta. Három év után azonban távozott az intézménytől. A hírcsatorna kitér arra is, hogy Karikóék az autójuk eladásából szerzett 1200 dollárral vágtak neki a tengerentúli kalandnak,

a pénzt pedig a lányuk plüssmackójába varrták, nehogy elvesszen.

A magyar biológus eközben továbbra is a hírvivő RNS-en (angolosan mRNS-en) dolgozott, amely a már említett vakcinafejlesztés alapköve. Karikónak ugyanis meggyőződése volt, hogy a módszert betegség elleni küzdelemre is fel lehet használni, ám ezzel többen nem értettek egyet, túl radikálisnak tartották az elképzelést. Az eljárás végül azonban megszületett, a vakcinák pedig úton vannak. A CNN ki is emeli, hogy az áttörésnek számító eljárást már most Nobel-díjra esélyes munkaként emlegetik.

A csatorna utolérte a szakembert, aki azt mondta, egyáltalán nem a dicsőség jár a fejében. Az eredményeket ugyanakkor meg fogják ünnepelni, de csak azután, hogy az emberiség túljutott a koronavírus-járványon. A szolnoki születésű biokémikus jelenleg a mainzi BioNTech cég alelnöke. A CNN kérdésére azt is mondta, hogy beoltatja magát, mert bízik a vakcinákban.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás: HVG.hu - Koronavírus

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek