Főoldal Gazdaság Japán különös manőverrel szerzett forrást a koronavírus miatti többletkiadások fedezésére

Japán különös manőverrel szerzett forrást a koronavírus miatti többletkiadások fedezésére

3 megtekintés
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Mivel a japán államadósság már bőven meghaladta a gazdaság éves teljesítményének kétszeresét, a koronavírus-járvány pedig visszavetette az adóbevételeket, a kormányzaton nagy a nyomás, hogy alternatív bevételi forrásokat találjon az adójellegű bevételek mellé.

A kormány ilyenkor általában a tartalékokhoz nyúl, vagy a japán jegybank fizeti be nyereségét az államkasszába, most azonban egy különleges lépés mellett döntöttek.

A lépés részeként a külügyminisztérium dollártartalékokat adott el a jegybanknak, az így kapott pénzen pedig aranyat vásárolt a minisztérium adósságkezelésért felelős osztályától. Az adósságkezelésért felelős szerv így 500 milliárd jen (4,84 milliárd dollár) összegű forráshoz jutott, amelyet kutatás-fejlesztési célokra használnak fel.

A jegybank szerdán jelentette be, hogy dollárt vásárol a kormánytól a pandémia miatti piaci zavarok megelőzése érdekében, de elemzők már akkor arra hívták fel a figyelmet, hogy a kezdeményezés valószínűleg a minisztériumtól jött, amely alternatív forrásokat akart bevonni a válságkezelésre.

Címlapkép: Getty Images

Forrás: Portfolio.hu - Gazdaság rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek