Főoldal Gazdaság Hatalmas szárnyalás előtt állhat az alumínium piaca

Hatalmas szárnyalás előtt állhat az alumínium piaca

2 megtekintés

Az elmúlt időszakban több ipari fém árfolyama is jelentős emelkedésnek indult, és ez alól az alumínium sem volt kivétel. Ráadásul a jelenlegi piaci állapotok arra utalnak, hogy tartós is lehet az alumínium szárnyalása.

Miközben a kínai és az amerikai alumínium-kereslet folyamatosan emelkedik, a fuvarozási költségek szintén nőnek, az általános kínálat szűkül az alumínium piacán.

Mindezek együtt pedig indokolják a fontos ipari fém drágulását, ráadásul arra utalnak, hogy tartós lehet ez a drágulás – írja a Mining.com.

A fémet egyébként számos területen használják, beleértve például a szállítmányozást, a csomagolást vagy az építőipart.

Az alumínium tonnánkénti árfolyamának idei alakulásaForrás: Investing.com

A benchmark alumínium árfolyam a londoni tőzsdén tonnánként 2050 dollár körül mozog manapság, de ebben a hónapban a 2080 dolláros szintet is megütötte az árfolyam, ami a legmagasabb szint volt 2018 októbere óta. Idén április óta ráadásul a fém 40 százalékot drágult.

Ahogy ugyanis Kínában például elkezdték feloldani a koronavírus-járvány miatti korlátozásokat, az ipari aktivitás is megugrott, fűtve ezzel a fém iránti keresletet.

Nem meglepő tehát, hogy van olyan elemző, aki szerint 2021 első negyedévében már legalább 2200 dolláros lehet az alumínium tonnánkénti árfolyama, ahogy a világgazdasági aktivitás várhatóan új erőre kap.

Forrás: Origo.hu - Gazdaság rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek