Főoldal Koronavírus Hatalmas siker az Omega legújabb lemeze

Hatalmas siker az Omega legújabb lemeze

1 megtekintés

Három hete jelent meg az Omega Testamentum című lemeze, amelyen újra kiadták a 40 évvel ezelőtt írt, A Látogató című rövid dalt. A dal új verziójához készített, homokanimációs videóklip először az Origón látható. 

Az Omega tavasszal tervezte megjelentetni legújabb, Testamentum című albumát, azonban a koronavírus-járvány közbeszólt, ezért eltolták a megjelenést. Így késő ősszel, egész pontosan három héttel ezelőtt jelent meg az album CD-n, és annyit már lehet, tudni, hogy ennyi idő alatt tripla platina lett a lemez, ami 12 ezer eladott példányt jelent. Ezzel a Testamentum már biztosan a 2020-as év legsikeresebb magyar zenei CD-je. Az első tervek szerint 15 ezer példányt adtak volna ki, de látva a rajongók érdeklődését, újabb 15 ezer CD-t tesznek elérhetővé. A lemezeket a MOL-kutakon lehet beszerezni, és december 17-étől újra feltöltik a polcokat, ugyanis sok helyen már elkapkodták az CD-ket. 

A Testamentum borítójaForrás: GrundRecords

Az érdeklődés nem meglepő, hiszen utoljára 14 évvel ezelőtt jelent meg az Omegának stúdióalbuma, az volt a 2006-os Égi jel: Omega. A Testamentum dalai már jó pár éve készülnek, formálódnak, illetve Kóbor János kiválasztott néhány régebbi Omega-dalt is, amik szintén a lemezre kerültek. Ilyen például A Látogató, amely az 1981-es, Omega X: Az arc sorlemezén jött ki. Amúgy a Testamentum-hoz kiválasztott korábbi dalokat Kóbor Jánosék természetesen újra rögzítették, és A Látogató című rövid, de annál tartalmasabb szerzeményhez videóklipet is készítettek. A látványos homokanimációját Papp Norbert készítette.

Az együttes azért választotta ezt a dalt a kliphez, mert leginkább ez képes önmagában összesűríteni a teljes album koncepcióját. Természetesen az sem volt közömbös a választásban, hogy az Omega, Magyarország legrégebben működő zenekara november végén elveszítette alapítóját, Benkő Lászlót, valamint a korábban már kilépett, mégis nagyon meghatározó zeneszerző-basszusgitárosát, Mihály Tamást. A Látogató pedig a múló időről, az értünk egyszer majd eljövő halálról szól. 

A korábbi dalok közül egy olyan is felkerült a Testamentum-ra, amely a maga idejében nem jelenhetett meg a cenzúra miatt. Kóbor János erről korábban azt mondta, „az egyik dal esetében az eredeti, eddig nem publikált dalszöveget használtuk. Ez a 200 évvel az utolsó háború után, ami eredetileg Hangyanép volt, de Sülyi Péter szövegét 1971-ben nem engedte át a cenzúra, így írt egy másikat, ami szintén elég jó lett.”

Forrás: GrundRecords / Andrzej Gdula

Azt egyelőre nem lehet tudni, hol állnak meg a Testamentum CD-s példányszámai, de az már biztos, hogy – a tervek szerint – 2021 első felében megjelenik az album vinyl verziója. A CD teljes anyaga, valamint három ráadás dal kerül majd erre a dupla hanglemezre. Egyébként Kóbor János eredeti ötlete szerint kizárólag vinyl formátumban adták volna ki a Testamentum-ot, de úgy néz ki, jól sült el a CD-s megoldás, és valószínűleg hasonló fogadtatása lesz a valamivel különlegesebb hanglemeznek is. 

Forrás: Origo.hu - Koronavírus

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek