Főoldal Koronavírus Gulácsi Péter az Indexnek: Szoboszlai Dominik jó helyre jött

Gulácsi Péter az Indexnek: Szoboszlai Dominik jó helyre jött

4 megtekintés

Nyilván elfogult vagyok Dominikkel, akinek ráadásul ugyanaz a keresztneve, mint a másfél éves kisfiunknak, nagyon örülök, hogy minket választott

– nyilatkozta az Indexnek a 36-szoros válogatott kapus. 

Itt az újabb példa, hogy Salzburgon keresztül is vezet út a topklubokhoz. 2013 és 2015 között magam is az osztrák klubban védtem, és Szoboszlai mellett a norvég gólgép, Erling Haaland a legfrissebb példa, hogy a Red Bull Salzburg milyen jó ugródeszka a német Bundesliga és egy olyan neves klub, mint a Borussia Dortmund felé. Természetesen vannak nagyobb múltú, nagyobb presztízsű egyesületek, mint a Leipzig – például a Real Madrid vagy a Milan –, de nincs kétségem afelől, hogy Dominik szakmai szempontból a lehető legjobb döntést hozta, amikor minket választott. Hasonló a játékrendszerünk, a filozófiánk, mint a Salzburgé, nem fog gondot okozni neki a beilleszkedés. Nagyszerű, hogy együtt leszünk!

Gulácsi nem titkolta, hogy a német Bundesliga más kávéház, mint az osztrák, itt magasabb fordulatszámon pörögnek a csapatok, és az sem kizárt, hogy egy kis időt igénybe vesz Szoboszlainak az alkalmazkodás az eltérő követelményekhez.

Nyilván szezon közben vagyunk, már van egy kialakult szerkezetű csapat, talán egy kis időre lesz szüksége Dominiknek, hogy helyet vívjon ki magának az együttesben

– vélekedett Gulácsi. 

De csak rajta múlik, hogy mire viszi, és főleg mennyi idő alatt, mert abban biztos vagyok, hogy a sanszot meg fogja kapni.

Julian Nagelsmann, a harmincon alig túli edzőnk szívesen nyúl a fiatalokhoz, továbbá nem azért ad ki több mint húszmillió eurót a klub, hogy Szoboszlait kispadoztassa. Persze a középpályánkon erős a konkurencia, de nincs kétségem afelől, hogy Dominik az osztrák bajnokságénál magasabb színvonalon is helyt tud állni. Az elmúlt évben, vagy inkább nyolc hónapban, a koronavírus-járvány első hulláma után rengeteget fejlődött fizikumban is, már nem csak a rúgótechnikája kiemelkedő, ami addig is rendkívüli volt. Óriási előnye, hogy tipikus tízes, tehát irányító középpályás létére rendre felér a támadások befejezéséhez is, gólerős, rengetegszer feltűnik a kapu előtt.

Gulácsiék még szombaton, bajnokin a Köln csapatát fogadják, majd a december 22-i, Augsburg elleni Német-kupa-mérkőzéssel zárul az őszi szezonjuk.

„Még mindhárom sorozatban talpon vagyunk. A bajnokságban az a legfőbb célunk, hogy tapadjunk az élmezőnyre, és minél jobban eltávolodjunk az ötödik helyezettől, azaz bebiztosítsuk a BL-indulásunkat. Jelenleg a Leverkusentől egy ponttal lemaradva, a Bayernnal azonos pontszámmal a harmadik helyen állunk. A Német-kupában versenyben vagyunk, a BL-ben pedig az egyik létező legerősebb ellenféllel, a Liverpoollal kerültünk szembe a nyolc közé jutásért, mivel csoportunkban a második helyen végeztünk. És akkor még nem is említettem a negyedik frontot, a válogatottat.

Az Európa-bajnokságra a legerősebb csoportot kaptuk, a célunk, hogy megnehezítsük az óriások – a franciák, a németek és a portugálok – dolgát, és legalább egy meglepetést okozzunk, és megcsípjük a harmadik helyet, ami akár továbbjutást is érhet. A világbajnoki selejtezőcsoportunkban a második helyet kellene elcsípnünk, papíron a lengyelek lesznek az ellenfeleink. Lewandowskiból, a centerükből nem lehet felkészülni, a világ legkompletteb csatára, de december 5-én, amikor Münchenben 3–3-at játszottunk a Bayernnel, csapatként védekezve sikerült hatástalanítanunk. Egyszerűen megakadályoztuk, hogy a labdák eljussanak hozzá. Ezt kellene tennünk a válogatottban is.

Gulácsi örömmel említette, hogy Willi Orbán helye újból szilárd a Lipcse védelmének tengelyében.

Willi a sérüléséből visszatérve kezdetben kevesebbet játszott, időre volt szüksége, mire visszanyerte a formáját és visszaszerezte a helyét, de az utóbbi időben ismét kezdőként számít rá Julian Nagelsmann. Óriási stabilitást ad a védelmünknek, a statisztikai adatok mutatják, hogy akkor hoztuk le a legtöbbször nullára a meccset, amikor ő is játszott. 

A háromtagú Gulácsi família ezúttal nem tud hazamenni Magyarországra karácsonyozni a szigorú karanténszabályok miatt. 

Jótékonykodásból is jeles

Gulácsi Péter a közelmúltban 25 millió forintot adományozott egy Burinda Zsombor nevű kisfiúnak, aki az SMA nevű, izomsorvadásos genetikai betegségben szenved. A terápia méregdrága, 730 millió forintba kerül, és az ő adománya nyomán is indult be a segítségáradat, már a szükséges összeg fele összejött a bankszámlán.

Gulácsi válogatottbeli játékostársától, Kalmár Zsolttól tudta meg, hogy a világbajnok vízilabdázónő, Drávucz Rita Flóra nevű kislánya a Charcot–Marie–Tooth nevű ritka genetikai betegségben szenved, aminek következtében kerekesszékbe kényszerül. 

Nagyon megrázott Flóra betegségének híre, licitet indítottam a pénzgyűjtésre, mert tudom, hogy az ő terápiája is költséges. Mindig is fogékony voltam ezekre a dolgokra, és örömmel, sőt büszkén mondhatom, hogy jelenlegi és korábbi válogatott társaim közül többen is – Szalai Ádám, Dzsudzsák Balázs, Huszti Szabolcs – jótékonykodnak, sőt, Ádámnak saját alapítványa van – mondta Gulácsi.

Drávucz Rita lapunknak elmondta, hogy Flóra betegségére a gyógyszert még nem találták fel, de különféle terápiákkal lehet javítani kislánya állapotán, például a robotikai módszerrel, amely azonban igen drága, az egyórás foglalkozás negyvenezer forintba kerül. 


Borítókép: Gulácsi Péter Fotó: Jan Woitas/picture alliance via Getty Images

Forrás: Index.hu - Koronavírus

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek