Főoldal Technika és Tudomány Ez a hat kártevő veszélyezteti a leginkább a terméseket

Ez a hat kártevő veszélyezteti a leginkább a terméseket

2 megtekintés

Az egész világ mezőgazdaságára veszélyt jelentenek a növényeket megtámadó kártevők – figyelmeztet a Bloomberg cikke. A lap azokat a rovarokat gyűjtötte össze, amelyek az élelmezést fenyegetik a leginkább.

Ezek pedig:

  • az őszi sereghernyó,
  • az amerikai kukoricabogár,
  • a kávészú,
  • a sivatagi vándorsáska,
  • a szója gubacsszúnyog,
  • és a pettyesszárnyú muslica.

Míg az egyes invazív kártevők kifejezetten egy bizonyos termést pusztítanak (így a kávészú vagy a szóját megtámadó gubacsszúnyog), addig például a sereghernyó előszeretettel táplálkozik változatosan – és ugyanazzal, amivel mi is. Csak idén a zambiai 15, a kínai kukoricatermés 4 százalékát tette tönkre.

Nem is könnyű védekezni ellenük: a már Európában is a kukoricatermést pusztító amerikai kukoricabogár lárvája például úgy rágja szét belülről a növényt, hogy kívülről észre sem lehet venni, ezért nehéz kiszúrni, hol pusztít.

A vándorsáska is nagyjából bármilyen termést elfogyaszt, a klímaváltozás miatt pedig a szakértők szerint egyre gyakrabban és egyre nagyobb pusztítást fog végezni a mezőgazdaságban.

A pettyesszárnyú muslica a gyümölcsöket – elsősorban a bogyós gyümölcsöket, a cseresznyét és a szőlőt – szereti, és az egyre melegebb éghajlat miatt nem csak az eredeti élőhelyén, Ázsiában ér el évről évre egyre északibb területeket is, hanem már Európában is megtalálható.

Forrás: HVG.hu - Tech rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek