Főoldal Technika és Tudomány Egy kutatás szerint a PC-s játékosok IQ-ja magasabb, mint a konzolosoké

Egy kutatás szerint a PC-s játékosok IQ-ja magasabb, mint a konzolosoké

1 megtekintés

A konzolosok és PC-sek közti vitát mélyítheti el annak a felmérésnek az eredménye, amely szerint az utóbbi tábor intelligensebb a másiknál. A felmérés nem reprezentatív, már csak ezért is érdemes a helyén kezelni: érdekességként.

Az online kaszinójátékokkal foglalkozó Royal Panda kutatók segítségével igyekezett feltérképezni, mennyi IQ-val rendelkeznek az egyes platformok játékosai. Ennek megállapításához hagyományos kvízkérdéseket kapott a vizsgálatba bevont 1001 játszani szerető önkéntes. A teszt során különféle készségeket nézték, mint például a számolás vagy a nyelvi sokszínűség.

Az eredmények alapján a konzolos tábor esetében a PlayStation 4-et használók tekinthetők az okosabbnak, ők átlagosan 110,7-es IQ-val büszkélkedhetnek. Az xboxos oldal 103,8-at tudhat magáénak, a Nintendo Switch tulajdonosai pedig 101,3-at. Mindent platformot nézve azonban a PC-s tábor tűnik a legintelligensebbnek: esetükben 112,3 pontnál állt meg a mutató.

A kutatás során a népszerűbb videojátékok alapján is rangsorolták a felhasználókra jellemző IQ-szintet. A listát itt a taktikázásról ismert Rainbow Six Siege, illetve az Among Us vezetik, 120,3 és 118,9 ponttal. A harmadik az építkezős – egyébként programozás tanulásához sem utolsóMinecraft, 116,3 ponttal.

Ezzel szemben az Angry Birdsszel kikapcsolódóknál 95,8-as IQ-szintet mértek, a Candy Crush Saganál 96,4-et, a Rocket League-nál 99,3-at. Az ismertebb játékok, mint a The Sims vagy a Fortnite felhasználóit egyaránt 103,6-as IQ jellemzi a Royal Panda szerint.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás: HVG.hu - Tech rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek