Főoldal Gazdaság Az év tudományos áttörésének választotta a koronavírus elleni vakcinát a Science magazin

Az év tudományos áttörésének választotta a koronavírus elleni vakcinát a Science magazin

3 megtekintés
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Soha korábban nem dolgozott együtt ilyen nyíltan és ilyen rendszeresen ennyi konkurencia és hasonlóképpen egyedülálló a kormányok, az ipar, a tudomány és a nonprofit szervezetek közös erőfeszítése – olvasható a magazin indoklásában.

Holden Thorp, a magazin főszerkesztője szerint csak néhány héttel a lapzárta előtt vált nyilvánvalóvá, hogy a hatékony oltóanyag reménye valósággá válik.

A Covid-19 elleni hatóanyag megvalósítása sok elkötelezett tudós mai és múltbéli munkájának a bizonyítéka

– tette hozzá Jon Cohen, a Science tudósítója. Végre lehetséges választ adni arra a kérdésre, mikor lesz ennek vége. Ez egy valódi áttörés mindannyiunk számára – foglalta össze Thorp.

A magazin munkatársai a vakcina gyors kifejlesztése mellett kiemelték a többi lehetséges oltóanyag párhuzamosan futó kutatását és tesztelését is.

A gyorsaság ugyanakkor hibákat is okozott és fényt vetett a tudósok és a politikai döntéshozók közötti szakadékokra.

Korai kijelentések születtek a maszkhasználatról és a levegőn keresztül történő terjedésről, amelyeket aztán revideálni kellett. Nyilatkoztak szakértők a televízióban, akik állatkísérletek alapján kérdőjelezték meg az oltóanyag hatékonyságát, ami aztán lényegtelennek bizonyult

– mondta Thorp.

A folyóirat nemcsak a pandémia fejlődését követte figyelemmel, hanem a koronavírus kutatásának mérföldköveit is. A Science megemlékezett 11 kutatóról is, akik 2020-ban koronavírus-fertőzés következtében hunytak el.

Az év további úttörő tudományos munkája a Science szerint az indonéz Celebesz szigetének eddigi legrégebbi barlangfestményeinek a felfedezése, a madarak bámulatos kognitív képességeit bemutató két tanulmány, egy betegség elsőként genetikai ollóval (CRISPR) történő gyógyítása, valamint a mesterséges intelligencia alkalmazása a fehérjék redőződésének előrejelzéséhez.

Kiemelték továbbá a globális felmelegedéssel kapcsolatosan tett előrejelzések fejlődését is. Szintén nagy áttörés volt 2020-ban a magnetárok, vagyis neutroncsillagok és a gyors rádiókitörések közötti összefüggés felismerése.

Címlapkép forrása: Getty Images

Forrás: Portfolio.hu - Gazdaság rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek