Főoldal Technika és Tudomány A Novavax vakcinájából is rendelhet 100 millió adagot az EU

A Novavax vakcinájából is rendelhet 100 millió adagot az EU

3 megtekintés

Az Európai Bizottság a lezárta a Novavax amerikai gyógyszeripari vállalattal a koronavírus elleni lehetséges oltóanyaguk beszerzéséről folytatott megbeszéléseket, a tervezett szerződés lehetővé tenné az Európai Unió számára 100 millió adag, illetve további akár még 100 millió adag oltóanyag megvásárlását – áll a testület közleményében.

A Novavax vállalattal folytatott megbeszélések lezárásával bővült az Európai Unió számára jövőben rendelkezésre álló oltóanyagok portfóliója, az Európai Bizottság ugyanis idáig az AstraZeneca, a Sanofi-GSK, a Johnson & Johnson csoportba tartozó Janssen Pharmaceutica NV, a BioNtech-Pfizer, a CureVac és a Moderna vállalatokkal írt alá vakcinabeszerzésről szóló szerződéseket.

A közlemény szerint a “sokrétű oltóanyag-portfólió biztosítja, hogy Európa megfelelően fel legyen készülve az oltásra, amint az oltóanyagok biztonságosnak és hatékonynak bizonyulnak.” A tagállamok fel is ajánlhatnak oltóanyagot alacsonyabb és közepes jövedelmű országoknak vagy átirányíthatják őket más európai országokba.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön közétett Twitter-üzenetében azt közölte, az Európai Unió tagországai december 27-től megkezdik a lakosság koronavírus elleni beoltását.

Az Európai Unió gyógyszer-felügyeleti hatóságának szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökség (EMA) kedden jelentette be, hogy december 21-én rendkívüli tanácskozás keretében fog döntést hozni az amerikai-német Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinájának forgalomba hozatalával kapcsolatban. Az uniós bizottság ezt követően azt közölte, az EMA jóváhagyását követően akár már december 23-án jóváhagyhatja az oltóanyag európai alkalmazását.

Forrás: HVG.hu - Tech rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek