Főoldal Koronavírus A Covid-vakcina gyors kifejlesztése az év tudományos áttörése a Science szerint

A Covid-vakcina gyors kifejlesztése az év tudományos áttörése a Science szerint

3 megtekintés

A folyóirat szerint az oltóanyag elkészülte a kormányok, az ipar, a tudomány és a nonprofit szervezetek közös erőfeszítése.

Koronavírus – a második hullám, a második lezárás

A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!

A Covid-19 elleni oltóanyag gyors kifejlesztése az év tudományos áttörése a Science tudományos folyóirat szerint. Soha korábban nem dolgozott együtt ilyen nyíltan és ilyen rendszeresen ennyi konkurencia és hasonlóképpen egyedülálló a kormányok, az ipar, a tudomány és a nonprofit szervezetek közös erőfeszítése – olvasható a magazin indoklásában.

H. Holden Thorp, a magazin főszerkesztője szerint csak néhány héttel a lapzárta előtt vált nyilvánvalóvá, hogy a hatékony oltóanyag reménye valósággá válik. “A Covid-19 elleni hatóanyag megvalósítása sok elkötelezett tudós mai és múltbéli munkájának a bizonyítéka” – tette hozzá Jon Cohen, a Science tudósítója. “Végre lehetséges választ adni arra a kérdésre, mikor lesz ennek vége. Ez egy valódi áttörés mindannyiunk számára” – foglalta össze Thorp.

A magazin munkatársai a vakcina gyors kifejlesztése mellett kiemelték a többi lehetséges oltóanyag párhuzamosan futó kutatását és tesztelését is.

A gyorsaság ugyanakkor hibákat is okozott és fényt vetett a tudósok és a politikai döntéshozók közötti szakadékokra. “Korai kijelentések születtek a maszkhasználatról és a levegőn keresztül történő terjedésről, amelyeket aztán revideálni kellett. Nyilatkoztak szakértők a televízióban, akik állatkísérletek alapján kérdőjelezték meg az oltóanyag hatékonyságát, ami aztán lényegtelennek bizonyult” – mondta Thorp.

[Karikó Katalin: Vakcinát fejleszteni elsősorban morális kötelezettség]

A folyóirat nemcsak a pandémia fejlődését követte figyelemmel, hanem a koronavírus kutatásának mérföldköveit is. A Science megemlékezett 11 kutatóról is, akik 2020-ban koronavírus-fertőzés következtében hunytak el.

Az év további úttörő tudományos munkája a Science szerint az indonéz Celebesz szigetének eddigi legrégebbi barlangfestményeinek a felfedezése, a madarak bámulatos kognitív képességeit bemutató két tanulmány, egy betegség elsőként genetikai ollóval (CRISPR) történő gyógyítása, valamint a mesterséges intelligencia alkalmazása a fehérjék redőződésének előrejelzéséhez. Kiemelték továbbá a globális felmelegedéssel kapcsolatosan tett előrejelzések fejlődését is. Szintén nagy áttörés volt 2020-ban a magnetárok, vagyis neutroncsillagok és a gyors rádiókitörések közötti összefüggés felismerése.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás: HVG.hu - Koronavírus

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek