Főoldal Koronavírus Továbbra sem lehet látogatni az idősotthonokat

Továbbra sem lehet látogatni az idősotthonokat

4 megtekintés

Müller Cecília és Kásler Miklós december 8-án titokban feloldotta a bentlakásos szociális intézmények, így az idősotthonok látogatási tilalmát is, de erről elfelejtették tájékoztatni a közvéleményt – írja a Népszava.

A lap arra hívja fel a figyelmet, hogy a keddi vírustájékoztatóban még az szerepelt, hogy „a kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van”, miközben az országos tisztifőorvos és a miniszter már december 8-án aláírta „A szakosított szociális intézményekben élők kapcsolattartására vonatkozó javaslatok” címet viselő ajánláscsomagot.

A Népszava azt írja: ebben a járványügyi készültség ideje alatt javasolt megoldások között külön fejezet foglalkozik a „személyes látogató” fogadásával, illetve az intézmény elhagyásának lehetőségével. A lap szerint ez kimondatlanul is a teljes ki- és bejárási tilalom végét jelenti.

Az ajánlás alapján maszkviselés, lázmérés, távolságtartás és kézfertőtlenítés mellett a látogatónak arról kell nyilatkoznia, hogy nincsenek covidos tünetei, valamint 14 napon belül nem érintkezett igazolt fertőzöttel.

A találkozás biztonságos helyének kiválasztásában szabad kezet kapnak az otthonok vezetői. Az országos tisztifőorvos elismeri, hogy a megoldásoknak erős korlátot szabnak az épületek adottságai, ezért több ajánlást is tesz – fűzi hozzá a lap.

A hivatkozott ajánlás szerint,

ha nem alakítható ki látogatószoba az intézményen belül, akkor az udvaron felállított fűthető sátorban vagy konténerben egy bentlakót egyszerre ketten kereshetnek fel, maximum 30 percre.

Ugyanakkor Müller Cecília ajánlásáról nem döntött az Operatív Törzs, vagyis

a Népegészségügyi Központ hatályos rendelkezése továbbra is érvényben és az tiltja az idősotthonok látogatását. 

A Népszava szerint az intézmények vezetőinek szétküldött látogatási ajánlás nagyon sok helyen szinte megoldhatatlan feladatot jelent.

A lap emlékeztet rá: különösen méltányolható helyzetekben eddig is elhagyhatták az otthont a bentlakók, bár azt még Müller Cecília is elismeri, hogy „a felmentés nincs szabályozva”, pedig „karácsony közeledtével ez különösen fontos”.

Az országos tisztifőorvos ezért azt javasolja, 72 óránál rövidebb kint tartózkodás után 10 napig különítsék el az intézménybe visszatérő idős embert, ha ennél hosszabb ideig marad távol, akkor két negatív PCR-tesztet kell bemutatnia, de az ajánlásról hivatalos döntés még nem született. 

Budapesten továbbra is tiltott az idősotthonok látogatása 

Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes arra figyelmeztetett, hogy a

Nemzeti Népegészségügyi Központ látogatási tilalmat elrendelő határozata továbbra is hatályban van.

 A fővárosi intézményekbe továbbra sem fogják beengedni a látogatókat. 

Gy Németh cáfolta a sajtóban megjelent állításokat. Közösségi oldalán azt írta: 

Müller Cecília kiadott egy ajánlást, hogy oldják fel a tilalmat. Ezt értette félre a sajtó, és a teljes magyar közvélemény. Azért értették félre mert félreérhető, mert előkészítetlen és átgondolatlan. Mert csak a ködösítés megy, miközben minden felelősség az intézményvezetők vállát nyomja. Mert ez a kormány egyszerre tilt és enged, hogy ne legyen felelősségre vonható, hogy senki ne kérdezze meg, hogy kinek a lelkén szárad ez a borzalmas helyzet?!

A főpolgármester-helyettes megerősítette, hogy a fővárosi idősotthonok betartják a hatályos járványvédelmi intézkedéseket. Egyetlen látogatót sem engedhetnek be. A Gy. Németh Erzsébet Müller Cecília félreérthető ajánlásáról azt írta: 

Amit csinálnak, az kegyetlenség. Kegyetlenek az idősekkel, akik várják a rokonaikat most, és szívtelenek a hozzátartozókkal, akik ünnepi díszbe öltöztették a lelküket, és végre elindultak együtt ünnepelni.

Forrás: Index.hu - Koronavírus

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek