Főoldal Koronavírus Teljesülhet az idei terv, de nagy bizonytalanságban indul a jövő év (Interjú)

Teljesülhet az idei terv, de nagy bizonytalanságban indul a jövő év (Interjú)

1 megtekintés
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Az újratervezésről szólt az idei év az életünk és a gazdaság sok területén, így a vállalati hitelezésben is. A Budapest Banknál hol tartanak az év elején kitűzött célokhoz képest?

2019 még abszolút rekordot hozott, a közel 5%-os GDP-növekedésnek is köszönhetően terveinket 10% feletti mértékben teljesítettük túl. Egy éve már látszódtak azonban a lassulás jelei, 2020-ra sok tekintetben már a növekedés lassulását vártuk, de a magas bázisról így is 9-10%-os hitelállomány-növekedéssel kalkuláltunk. A járvány hatására aztán mindent újraterveztünk, növekedési terveinket a felére csökkentettük. A harmadik negyedéves számaink azt mutatják, hogy ezt felül tudjuk teljesíteni, sőt, meg tudjuk közelíteni az eredeti éves terveket is.

Jelenleg közel 9%-os növekedést tudunk felmutatni 2019 végéhez képest, és hibahatáron belül hozhatjuk az éves terveket.

A törlesztési moratórium felfelé torzítja a hitelállomány változását mutató számokat, tehát enélkül kisebb lenne a növekedés, jól látom?

Igen, enélkül néhány százalékponttal lejjebb lennénk, hiszen a moratóriumban lévő ügyfelek aránya a szektor átlagánál alacsonyabb: 40% és 50% között mozgott tavasz óta. Növekedést jeleznek ugyanakkor a nem hitelhez kapcsolódó mutatóink is, így például a számlaforgalmunk, amely eddig 6%-os bővülést mutat. E téren nyáron láttunk egy jelentős visszaesést, de aztán visszatértünk a növekedéshez, és a folyószámlaállomány mellett a lekötött betéti állományunk is az előző évi fölött van. A harmadik negyedévben a szektor átlag 3%-os hitelbővülése felett teljesítettünk, a piaci részesedésünket a lízinggel együtt 9-10% között maradt. A lízingben erős az idei évünk, ami annak is köszönhető, hogy az EXIM kárenyhítő lízingtermékét egy hónapig csak mi kínáltuk a piacon.

Miben más a koronavírus-járvány második hulláma a kkv-hitelezés szempontjából, mint az első volt?

A folyamatban lévő hitelügyleteket azonnal elvágta a koronavírus első hulláma, a céges ügyfeleket azonnali újratervezésre kényszerítették a tavaszi történések. Jelenleg ilyen típusú visszaesést még nem látunk. Nagyon nagy a gazdaságélénkítő hitelprogramok jelentősége, hiszen majdnem minden cég ilyet igényel. A csőben lévő ügyletek most nem álltak le tehát, a január-februári folyósítások előkészítése továbbra is folyamatban van.

A jövő évben megkötendő hitel- és lízingszerződések tekintetében azonban nagy bizonytalanságot látunk, kifejezetten a haszongépjárművek finanszírozásában tapasztaljuk ezt.

A vakcinával kapcsolatos derűlátás tehát még nem érződik a hitelkeresletben?

A vakcinával kapcsolatos hírek pozitívan befolyásolják a cégek várakozásait, de a gazdasági környezet ezekben a hónapokban realizálódó romlásának összhatását, a nyitott gazdaság negatív következményeit, az alapanyagok piacát és a felvevőpiacokat érintő sokkokat ezek egyelőre nem tudják zárójelbe tenni. Ha lesz is elérhető vakcina két-három hónapon belül, a társadalom átoltása hosszabb időt vehet igénybe, addig pedig fenn fog állni a piaci bizonytalanság.

Hogy alakult az év a forgóeszköz- és a beruházási típusú hitelek iránti kereslet szempontjából? Volt, ami meglepte?

Az igények legalább fele likviditási jellegű: döntően forgóeszköz- vagy folyószámlahitelre jelentkezik, 40 százalékra teszem a beruházási vagy a beruházásokhoz kapcsolódó forgóeszközhitelek igénylését.

A nyári időszakban a korábban megszokott arányoknak megfelelően alakultak. A meglepő az volt számomra, hogy az NHP Hajrában és Széchenyi Kártya termékekben a kiváltási igény sokkal alacsonyabb arányban jelent meg, mint gondoltuk.

Mekkora a hitelkiváltások szerepe a piacon, és ebben a jelenségben a bankok számára egyes NHP-s hitelek után akár 4%-os kamatozással elérhető preferenciális betétek jelentősége?

2013-hoz, a Növekedési Hitelprogram elindulásának évéhez hasonlóan most is azt gondoltuk, hogy az igények legalább fele hitelkiváltásra irányul majd, ehhez képest 20-30 százalék közötti kiváltási arányt látunk. Eltérő a banki gyakorlat abból a szempontból, hogy ebben mekkora szerepet játszik a jegybanki preferenciális betét 4%-os kamata, amelyet a beruházási célú és lízing kihelyezéseik után igénybe tudnak venni a bankok. Mi nem éltünk csak emiatt rutinszerűen a hitelkiváltásokkal, hiszen piacrombolónak tartanánk, ha pusztán a kedvező jegybanki feltételeket kihasználva a kamatok mesterséges alacsonyan tartásával próbálnánk ügyfeleket szerezni.

Mi a véleménye a moratórium szelektív meghosszabbításáról, és arról, hogy még mindig nem tudni, melyek lesznek a jogosult vállalatok?

A célzott meghosszabbítást üdvözlendőnek tartom, a cégek bevételeinek elemzésével készülünk arra, hogy a korábbi miniszterelnöki bejelentésnek megfelelően a legalább 25%-os árbevétel-csökkenést elszenvedő vállalatok fogják januártól is igénybe venni a lehetőséget.

Ahol lehetséges, ott a bankszámla-forgalom, ahol nem, ott a vállalati főkönyvek elemzése van a segítségünkre.

Az általunk jól ismert vállalatok esetében egy nyilatkozat is elég volna. Nagyon várjuk természetesen a rendeletet.

Az MNB adatai szerint hatalmas mértékben, 24%-kal nőtt az elmúlt egy évben a vállalatok belföldi banki betétállománya. Mit üzen Önnek ez az adat?

A jól kialakított gazdaságélénkítő programok kellően erőteljesek ahhoz, hogy egy széles vállalati körben kompenzálják a bevételek visszaesését. Olcsó forrást jelentenek, amelyeket a cégek jó része csak addig és olyan mértékben használ fel idén, amennyire szükséges. Nagyívű beruházásokat idén kevesen mernek indítani, és a fejlesztések elhalasztása is hozzájárul ehhez a nagy arányú tartalékképzéshez.

A digitalizáció a tömegszerű lakossági szolgáltatások után a vállalati kiszolgálást is elérte, a Budapest Bank mit ért el ezen a téren az elmúlt negyedévekben?

Nagyon felértékelődött a koronavírus-válság hatására a szoros ügyfélkapcsolat, a bizalom, az új helyzethez és a frissen jelentkező igényekhez való alkalmazkodóképesség. A fizikai távolságtartást elősegítendő a magyar bankpiacon elsőként nálunk érhető el a távoli szerződés-aláírás funkció, illetve a CRM-rendszerünk részeként egy új sales reporting felületet is létrehoztunk, amely egy olyan vállalati ügyfélkép funkció használatát teszi lehetővé kapcsolattartóink számára, amely 360 fokos képet ad az ügyfélről, és többek között a tárgyalásokról szóló jelentések is ebben készülnek el, felgyorsítva az értékesítési folyamatot. Sales reporting rendszerünket a legjobb digitális kkv-értékesítéstámogató eszköznek járó díjjal jutalmazta az SME Banking Club.

2020 végén járunk, milyennek látja most a gazdasági kilátásokat?

A második negyedéves beesést a harmadik negyedév csak részben kompenzálta 2020-ban. Nyáron a felpattanás látványos volt, de csak negyedév/negyedév alapon. Egész ágazatok nem tudtak egyelőre talpra állni: ilyen elsősorban a turizmus, de részben az építőipar és az autóipar is. 2021 első negyedévét a vakcinával és a korlátozások feloldásával kapcsolatos hírek határozhatják meg, nagyon sok múlik ezek időbeliségén. Amíg mindez nem ér nyugvópontra, a vállalati értékesítések és a beruházások sem fognak olyan mértékben növekedni, ahogy szeretnénk. Bár a jövő év első fele tehát még nehéznek és bizonytalannak ígérkezik,

ennek ellenére 2021-es terveinkben is közel 10%-os hitelállomány-növekedéssel számolunk.

Forrás: Portfolio.hu - Koronavírus

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek