Főoldal Kultúra Támogatást szavazott a Tomi, Polli és a ház szellemének az Eurimages

Támogatást szavazott a Tomi, Polli és a ház szellemének az Eurimages

5 megtekintés

A Tomi, Polli és a ház szelleme című cseh-szlovák-magyar koprodukció gyártására 290 ezer euró (több mint 103 millió forint) támogatást szavazott meg az Európa Tanács filmalapja, az Eurimages − írja az MTI. A Nemzeti Filmintézet (NFI) szerdai közleménye szerint az Eurimages decemberi döntésén 17 koprodukciónak szavazott meg gyártási támogatást, amelyek közül a Tomi, Polli és a ház szelleme volt az egyetlen animáció. 

A stop-motion technikával készülő bábanimáció vezető animátora Papp Károly Kása, magyar szakember. A forgatás a prágai Barrandov stúdióban lesz. A cseh-szlovák-magyar koprodukcióban készülő alkotás rendezője a cseh Filip Posivac, akinek ez lesz az első egészestés mozifilmje.  A családi mesefilm történetében karácsony közeledtével fény és sötétség csap össze egy ódon bérházban, ahol Tomi, a különleges kisfiú és barátja, a bérház új lakója, Polli élnek át izgalmas kalandokat, és közös erővel felderítik a ház szellemének rejtélyét − olvasható a közleményében. 

A film magyar koproducere Osváth Gábor, aki Filmfabriq nevű gyártócégével sok sikeres rövidfilmmel együtt jegyzi a Szép csendben és a Foglyok című egészestés alkotásokat, mindkettő elérhető az NFI streaming platformján, a FILMIO kínálatában. Osváth Gábor korábbi animációs filmjei között szerepelnek Tóth Luca, Bucsi Réka és Turai Balázs fesztivál kedvenc filmjei, valamint a Hajótöröttek-sorozat.

Az Európa Tanács filmalapja nyáron 400 ezer euró (142 millió forint) gyártási támogatást szavazott meg a Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta rendezésében, Műanyag égbolt címmel magyar-szlovák koprodukcióban készülő animációnak. Ezzel az Eurimages idén összesen 690 ezer euróval (mintegy 245 millió forinttal) támogatott magyar részvételű közép-európai koprodukciókat.

Forrás: Index.hu - Kult rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek