Főoldal Kultúra Semjén Zsolt is méltatta a közmédia kitüntetettjeit

Semjén Zsolt is méltatta a közmédia kitüntetettjeit

3 megtekintés

Scherer Péter kapta a Karinthy-gyűrűt, posztumusz díjazták a Magyar Televízió legendás tudósítóját, Chrudinák Alajost.

Online ünnepi műsorban adta át a közmédia díjait Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója és Dobos Menyhért, a díjakat alapító Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

A Duna-díjat a Kormorán zenekar kapta, a tagokat Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes méltatta a műsorban. A díjat 1992-ben hozták létre, a kitüntetést először Csoóri Sándor író, költő, a Duna Televízió egyik alapítója, majd Sára Sándor, a Duna Televízió első elnöke vehette át.

Sára Sándor tavalyi halálát követően, munkássága előtt tisztelegve az egykori Csoóri Sándor-díjat Sára-Csoóri Életműdíjra nevezték át. Ezt idén posztumusz ítélte oda a kuratórium Chrudinák Alajosnak, a Magyar Televízió egykori közel-keleti tudósítójának, a Magyar Televízió külpolitikai műsorai egykori vezetőjének, főszerkesztőjének.

A Dohnányi Ernő-díj kitüntetettje Vásáry Tamás, a Nemzet Művésze, Kossuth-díjas magyar zongoraművész, karmester, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának örökös tiszteletbeli főzeneigazgatója lett. A díjat a korábbi Magyar Rádió egykori zenei igazgatója, a Zeneakadémia hajdani főigazgatója, a Kossuth-díjjal kitüntetett zeneszerző, karmester, zongoraművész emlékére alapították.

© MTI/Cseke Csilla

A szórakoztató műsorokban nyújtott kiemelkedő előadói tevékenységért járó Karinthy-gyűrűt Scherer Péter Jászai Mari-díjas színésznek ítélték oda, a sportújságírók díját, a Knézy Jenő-díjat pedig Vass István Zoltán MOB-médiadíjas sportriporter vehette át.

Az ismeretterjesztői Tőkéczki László-díjat Grétsy László, az Álljunk meg egy szóra! egykori műsorvezetője kapta, Ulbrichné Vadász Ágnes, a Magyar Rádió volt bemondója pedig Wacha Imre-díjban részesült.

A magyar nemzeti hírügynökség alapítójának, az MTI kiemelkedő szerkesztőjének és parlamenti tudósítójának emléket állító Egyesy Géza-díjat Sárközy Júlia, az MTVA római tudósítója és M. Bíró Liza, az MTVA észak-magyarországi tudósítója kapta.

Herczeg Ferenc-díjjal tüntették ki Győri Béla újságírót, a Krónika volt rovatvezetőjét, a Vasárnapi újság egykori főszerkesztőjét.

Forrás: HVG.hu - Kult rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek