Főoldal Technika és Tudomány Önjáró furgonokkal kezd szállítani a Walmart

Önjáró furgonokkal kezd szállítani a Walmart

1 megtekintés

A dobozos autók egyelőre az áruházak és a csomagfelevő pontok között fognak ingázni.

Amerika legnagyobb kiskereskedelmi áruházlánca, a Walmart 2021-től teljesen önállóan közlekedő csomagszállító autókat kezd el használni New Orleans-ben.

A cég egy Gatik nevű startuppal fogott össze, amely önvezető rendszereket fejleszt. A teherautóik már tavaly elkezdtek tesztutakat járni, egy alig néhány kilométeres útvonalon Arkansasban, ahol egy telephelyről kellett kiszállításokat végezniük a közeli vásárcsarnokhoz. A teljesített próbautak hossza mostanra eléri a 70 ezer mérföldet, vagyis 126 ezer kilométert – a The Verge beszámolója szerint.

Egyelőre még biztonsági sofőrrel járnak a furgonok és csak egy depó és egy áruház között, de a terv az, hogy az útvonalukat jelentősen kiterjesztik. Ennek nyomán Louisianában lesz a következő helyszín, ahol munkába állnak az önvezető járművek, az egyik Walmart Supercenterből szállítják majd a rendeléseket a vevőkhöz olyan pickup pontokra, amiket a megrendelők megadtak. Az önállóan közlekedő kisteherautók útvonala 20 mérföldes (32 kilométeres) körzetre bővül.

A Walmart felmérése szerint a vásárlóik 90 százaléka 10 mérföldön (16 kilométer) belül lakik egy-egy boltjukhoz, de nem mindig a legközelebbi üzletben vennék át az árut. A Walmart autói számára a csomagátadó pont és az áruház közötti útvonal állandó, jól feltérképezhető, ami megkönnyíti az önvezető autóknak a tájékozódást.

A Walmart egyébiránt több hasonló társasággal dolgozik együtt mint a torontói Gatik, hogy automatizálják a kiszállításokat. A Waymo, a kínai Baidu, a Ford is benne vannak ilyen projektjeikben.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Forrás: HVG.hu - Tech rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek