Főoldal Koronavírus Nincs egyértelmű irány Amerikában

Nincs egyértelmű irány Amerikában

4 megtekintés
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Nincs egyértelmű irány Amerikában

Órákkal a piacnyitást követően sem alakult ki egyértelmű irány az amerikai részvénypiacokon, úgy tűnik, a befektetők kivárnak, hátha hamarosan megszületik a döntés a 900 milliárd dolláros mentőcsomagról.

A Dow jelenleg 0,2%-os mínuszban van, a Nasdaq és az S&P 500 pedig 0,34 és 0,12%-os mérsékelt erősödést mutat a tegnapi záróértékhez képest.

Stagnált ma a BUX, többnyire pluszban az európai tőzsdék

A mai kereskedést minimális 0,04 százalékos pluszban fejezte be a BUX, vagyis kvázi stagnált. A magyar blue chipek közül az OTP teljesített ma a legjobban, 0,98 százalékkal került feljebb, a Magyar Telekom pedig 0,81 százalékkal. Ellenben a Richter árfolyama 1,27 százalékot esett, míg a Mol 0,46 százalékot. 

Az európai tőzsdék közül a DAX erősen teljesített ma, ami mögött az állhat, hogy a friss beszerzésimenedzser-index adatok alapján várakozáson felül teljesített a német feldolgozóipar, de a CAC és a FTSE is pluszban van. 

Soha nem látott rekord, átlépte a 20 ezer dolláros álomhatárt a bitcoin

A mai kereskedésben újabb rekordot döntött a bitcoin, átlépte a 20 ezer dolláros álomhatárt is a kriptodeviza és már 20 800 dolláron is járt napközben a Bitstampen. A korábbi, 2017 végén felállított 19 666 dolláros csúcsot még november végén döntötte meg az árfolyam, és onnan bár némileg lefelé korrigált, de most újabb nagy hajrával áttörte a korábban elképzelhetetlennek tartott 20 ezer dolláros szintet is.

Tovább a cikkhez

Kivár a nyitásban Amerika

A piacnyitás után érdemben egyik vezető amerikai tőzsdeindex sem mozdult el sem pozitív, sem negatív irányba, a Nasdaq 0,1 százalékos pluszban, a Dow 0,1 százalékos mínuszban, míg az S&P 500 tegnapi záróértékén kezdte a mai kereskedést. Leginkább a kivárás lehet most a jellemző a piacokra, lassan érkezhet ugyanis a 900 milliárd dolláros koronavírus-mentőcsomag, a részleteket már ma bejelentheti a Kongresszus – amennyiben ez valóban így lesz, úgy komoly növekedés indulhat az indexeknél.

Több kínai cég részvénye is kikerül az MSCI indexeiből

A tegnapi bejelentés alapján 7 kínai vállalat 10 részvénye fog kikerülni január 5-én a világ egyik legjelentősebb tőzsdeindexéből, az MSCI Global Investable Market Indexes-ből. A döntés vélhetően Donald Trump november 12-i rendeletének következménye, melyben a republikánus elnök megtiltotta az amerikai vállalatoknak és magánszemélyeknek, hogy olyan kínai cégek papírjaiba fektessenek, melyek a Fehér Ház megítélése szerint támogatják a kínai hadsereget.

Tovább a cikkhez

Megint közel került a bitcoin a 20 ezer dolláros határhoz

Még november végén írtunk róla, hogy új csúcsokra ért a bitcoin, sőt, december 1-jén már 19 900 dollár felett is volt az árfolyam a Bitstampen (itt a korábbi csúcsot még 2017 végén érte el 19 666 dollárral), de onnan egy nagyobb lefordulás következett. Nem tartott ez sem sokáig és már ismét 19 800 dollár felett van az árfolyam.

Ma közel 2 százalékkal került feljebb az árfolyam, idén már 177 százalékos pluszban van.

Veszik az autógyártók és a légitársaságok részvényeit

A mai kereskedésben kifejezetten jól teljesítenek a légitársaságok és az autógyártók részvényei is. Ennek oka elsősorban az, hogy kedvező gazdasági adatok érkeztek az európai országokból a feldolgozóipar és a szolgáltatószektor teljesítményével kapcsolatban, ami a gazdasági kilábalás haladását jelzi, így a koronavírus-járvány által sújtott részvények szerepelnek jobban. Az easyJet például már több mint 4 százalékot emelkedett, de jól teljesít az IAG, a Lufthansa és a Wizz Air is.

Az autógyártókat is veszik a befektetők, ma is erősen teljesít a Volkswagen, de a Porsche és a Daimler részvényei is szépen teljesítenek. 

Erősen teljesítenek az európai tőzsdék, kedvező adatok érkeztek

Szépen raliznak eddig ma többségében az európai tőzsdék, a vezető részvényindexek közül a DAX már majdnem 2 százalékot ralizott, de feljebb került a FTSE és a CAC is. Az erős teljesítmény mögött a kedvező makrogazdasági adatok állhatnak: a Markit által közzétett beszerzésimenedzser-indexek alapján az eurózóna feldolgozóipara és szolgáltatószektora is jobban teljesített a várakozásoknál. Németországban különösen a feldolgozóipar teljesítménye tűnik jónak. 

A magyar tőzsdére megy a Wizz Air, de nem úgy

Érdekes meghívót kaptunk a BÉT-től, a magyar tőzsdén csütörtökön a kereskedésindító csengetést a Wizz Air fogja elvégezni, ez pedig elvileg azt jelenti, hogy valamilyen formában kibocsátóként is megjelenik a magyar tőzsdén a légitársaság.

Tovább a cikkhez

Emelkednek az európai tőzsdék a nyitást követően

A piacnyitás előtti adatok még enyhe mínuszt vetítettek előre a mai napra, de a nyitásra már megfordult a hangulat és emelkedésben vannak az európai tőzsdék: a DAX 0,5 százalékot, a francia CAC és a brit FTSE pedig 0,4-0,4 százalékot emelkedett. Ez valószínűleg részben a jobb tegnapi tengerentúli teljesítmény átragadásának is köszönhető.

Megszólalt a Nobel-díjas közgazdász: Drágák a piacok, de nem túl drágák

A koronavírus-járvány tombolásával párhuzamosan egészen kiválóan teljesítettek a világ tőzsdéi idén, a vírushelyzet ellenére új csúcsra emelkedtek a vezető részvényindexek. A jelenlegi helyzetben felmerülhet a kérdés, hogy nem túlértékeltek-e a részvények, hiszen bár megkezdődött az első vakcinák kiszállítása, a legtöbb reálgazdaság továbbra is küszködik, zajlanak az elbocsátások és egyes iparágak közel megszűntek létezni. Robert Shiller Nobel-díjas közgazdász szerint bár drágák, de nem feltétlenül túlértékeltek a tőzsdék, az emberek túlzott optimizmusa azonban aggasztja a szakembert.

Tovább a cikkhez

Emelkedéssel nyitott a BUX

Emelkedéssel nyitotta a napot a BUX, 0,2 százalékkal került feljebb, a magyar blue chipek közül az OTP, a Mol és a Magyar Telekom is 0,4 százalékos pluszban van, míg a Richter 0,3 százalékkal került lejjebb. 

Meg lehet még lepni a befektetőket a koronavírus-járvány után? Mutatunk pár ötletet

Természetesen az idei év legnagyobb negatív meglepetését, a koronavírus-járványt elég nehéz lenne túllicitálni jövőre, de azért bőven akadnak olyan forgatókönyvek még, amik, ha bekövetkeznek, akkor igen komoly meglepetésként érheti a befektetőket és megmozgathatja a piacokat is. Ezek között szép számmal vannak politikai jellegű eshetőségek is, mint a jövő januári georgiai szenátusi választások, vagy Joe Biden esetleges lemondása, de az is benne van a pakliban, hogy szétesik az olajkartell, ami mostanában egyébként sem az olajozott működéséről volt híres.

Tovább a cikkhez

Eséssel indulhat a nap a tőzsdéken

  • Pluszban zártak a vezető amerikai részvényindexek tegnap: az S&P 500 1,3 százalékot, a Dow Jones 1,1 százalékot, míg a Nasdaq 1,25 százalékot emelkedett, utóbbi új csúcsot is döntött. A jobb kereskedési hangulatot az támogatta, hogy hamarosan a második koronavírus-vakcina, a Moderna készítménye is megkaphatja a sürgősségi engedélyezést. A Pfizer és a BioNtech készítményét még korábban engedélyezték és már hétfőn meg is kezdték az oltásokat az Egyesült Államokban. Emellett előrehaladott tárgyalások folynak az újabb pénzügyi stimulussal kapcsolatban, amiről hamarosan döntés születhet. Másrészt azonban még mindig nagyon magas az új megbetegedések száma, ami miatt még szigorúbb lezárások is jöhetnek.  
  • Az ázsiai tőzsdék is emelkedtek a mai kereskedésben, ami főleg az amerikai pénzügyi stimulussal kapcsolatos kedvező híreknek volt köszönhető. A hongkongi tőzsde 0,9 százalékkal került feljebb, a sanghaji 0,2 százalékkal, a koreai Kospi 0,5 százalékkal, míg az ausztrál 0,7 százalékkal. A vártnál gyengébb export adatok ellenére a japán Nikkei is emelkedni tudott 0,3 százalékot.
  • A határidős amerikai indexek vegyes képet mutatnak, a határidős DAX pedig minimális esést vetít előre a mai nyitásra.
  • Ma egy csendesebb nap jön a hazai makroökonómiai hírek szempontjából, az MNB tart repotendert délután, ellenben nemzetközi szinten számos adat érkezik. Napközben folyamatosan jönnek az előzetes decemberi beszerzési menedzserindexek Európából és a tengerentúlról, majd este a Fed Nyíltpiaci Bizottsága tart kamatdöntő ülést. Az amerikai jegybank szintén friss makrogazdasági prognózisokat is közöl. Legutóbb november elején még feltűnően kerülte az elnökválasztás témáját a Fed, előbb-utóbb azonban muszáj lesz kommentálniuk Joe Biden győzelmét is.
  • Az olaj ára enyhén esett a mai kereskedésben, a Brent 0,3 százalékkal, a WTI pedig 0,2 százalékkal került lejjebb a mai kereskedésben hordónként. Az arany ára 0,2 százalékkal 1857 dollárra emelkedett unciánként.
  • A forint árfolyama enyhén erősödött a mai kereskedésben, egy euró 355,5 forintba kerül, míg egy dollár 292,4 forintba.

Címlapkép: Peter Juelich/Bloomberg via Getty Images

Forrás: Portfolio.hu - Koronavírus

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek