Főoldal Koronavírus Népszava:Több iskolában korábban kezdődik a téli szünet

Népszava:Több iskolában korábban kezdődik a téli szünet

5 megtekintés

Több fővárosi és vidéki iskolában szerda az utolsó tanítási nap péntek helyett.

Koronavírus – a második hullám, a második lezárás

A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!

A kormány az érdekvédelmi szervezetek kérése és a járványhelyzet ellenére sem rendelt el előrehozott téli szünetet az iskolákban, de vannak olyan fővárosi és vidéki intézmények, ahol a diákoknak mégis hamarabb, szerdán kezdődhet a szünet – értesült a Népszava.

Valóban megtehetik az intézmények, hogy néhány nappal előrébb hozzák a szünetek kezdési időpontját, erre a tanév rendjéről szóló rendelet ad lehetőséget”

– mondta a lapnak Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányának tagja. Ő maga is tud olyan iskolákról, ahol éltek ezzel a lehetőséggel.

A PDSZ egyébként már két hete azt kérte Orbán Viktortól, hogy “az élet és egészség védelme érdekében”, valamint a koronavírus-járvány miatt hozzák előbbre a téli szünetet.

A szakszervezet eredetileg azt szerette volna, hogy a kormány már december 7-től rendelje el a szünetet, a kieső napokat – nagyjából két hetet – pedig nyáron, június 16-tól 30-áig lehetett volna pótolni. Úgy vélik, a mostani, egyre kockázatosabb téli időszakban azonnal csökkenthető lett volna a kontaktusok száma és a vírus terjedése.

A kormány ezt végül nem tartotta szükségesnek (a tömeges tesztelésen ugyanis nagyon kevés fertőzött pedagógust találtak.), és inkább úgy döntöttek, hogy a jelenlegi intézkedések maradnak továbbra is érvényben.

Ez azt jelenti, hogy a középiskolákban nyolcadik évfolyam fölött, illetve a felsőoktatásban január 11-ig biztosan marad a digitális munkarend, az általános iskolákban, óvodákban, bölcsődékben pedig „normál” munkarendben folytatódik az oktatás-nevelés – kivéve ott, ahol megjelent a koronavírus.

Az operatív törzs tájékoztatása szerint kedden 124 óvodában egy-egy csoportot érintően, 70 óvodában és 37 általános iskolában az egész intézményt érintően volt rendkívüli szünet, továbbá 358 általános iskolában egy-két osztályt és 31 általános iskolában a teljes intézményt érintően digitális tanrend.

Forrás: HVG.hu - Koronavírus

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek