Főoldal Koronavírus Néhány iskola előrehozta a téli szünetet

Néhány iskola előrehozta a téli szünetet

3 megtekintés

Több helyen a tanítás nélküli munkanapokat helyezték át.

Néhány iskolában előbb kezdődik a téli szünet, péntek helyett szerda az utolsó tanítási nap – írja a Népszava. A lap megkeresésére a Közép-Budai Tankerületi Központ azt írta: náluk négy intézmény módosította munkatervét, helyezte át februárról a tanítás nélküli munkanapokat decemberre. Ezeket nem kell pótolni, a tanítási napok, a tanítás nélküli munkanapok, a tanítási szünetekbe tartozó napok száma ugyanis nem változik.

Erre a tanév rendjéről szóló rendelet ad lehetőséget. Ezt már Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányának tagja mondta, aki maga is tud olyan iskolákról, ahol éltek a lehetőséggel. A PDSZ eredetileg azt kérte, hogy a kormány december 7-től rendelje el a téli szünetet, a kieső napokat nyáron pótolják, hogy a kockázatosabb téli időszakban azonnal csökkenthető legyen a vírus terjedése.

A kormány ezt nem tartotta szükségesnek, így a középiskolákban nyolcadik évfolyam fölött, illetve a felsőoktatásban január 11-ig marad a digitális munkarend, az általános iskolákban, óvodákban, bölcsődékben pedig péntekig „normál” munkarendben folytatódik az oktatás-nevelés – kivéve ott, ahol megjelent a koronavírus.

Az operatív törzs tájékoztatása szerint kedden 124 óvodában egy-egy csoportot érintően, 70 óvodában és 37 általános iskolában az egész intézményt érintően volt rendkívüli szünet.

Noha a kormány nem rendelte el, egyes iskolák a járványügyi szabályok szigorításáról is döntöttek. Van, ahol a szünet előtti utolsó napokban mindenkinek, a diákoknak is előírták a kötelező maszkviselést a tanórák alatt is. Nagy Erzsébet szerint az iskolák erről maguk dönthetnek, de a pedagógusok is kérhetik diákjaikat a szabályok fokozottabb betartására.

A PDSZ-hez egyébként több száz olyan visszajelzés érkezett, amely azt jelzi, hogy az iskolai járványkezelésben az eljárásrendet gyakran káosz övezi, a pedagógusok tesztelésének befejezése pedig növeli is a bizonytalanságot, sokszor a szülők is tanácstalanok.

Forrás: 24.hu - Koronavírus

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek