Főoldal Üzlet Megszólalt a Nobel-díjas közgazdász: Drágák a piacok, de nem túl drágák

Megszólalt a Nobel-díjas közgazdász: Drágák a piacok, de nem túl drágák

4 megtekintés
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

A Nobel-díjas közgazdász Robert Shiller szerint

a FOMO-jelenség volt a március óta tartó rali legkomolyabb hajtóereje

a részvénypiacokon, ez a tőzsdei emelkedés során a kimaradástól való félelmet jelenti – most azonban kezd alábbhagyni ez a félelem a szakember szerint. A komoly rali persze azután következett, hogy március közepén elképesztő mértékű pánikeladások zajlottak a világ tőzsdéin – sok ország vezető indexe szűk egy hónap leforgása alatt több, mint 30 százalékot veszített értékéből, csak hogy néhányat említsünk, az S&P 500 34 százalékkal került lejjebb február közepe és március közepe között,

míg a német DAX közel 38 százalékot zuhant a pánikeladások miatt.

De aztán jött az elképesztő rali a tőzsdéken, ma már újabb csúcsokat döntenek az indexek – mindezek ellenére a Nobel díjas közgazdász továbbra sem számít trendfordulásra és medvepiacra.

Magasan vannak árazva a piacok, de nem olyan magasan, hogy ne gondolkoznék el a befektetésen

– fogalmazott a viselkedési közgazdaságtan szakértője a CNBC műsorában.

Shiller alapvetően optimista szemlélettel rendelkezik a jövőt illetően, szerinte a kedvező vakcinahírek a gazdasági helyzet fordulópontját jelezhetik előre.

Ha a vakcinák működnek, az alapvető változásokat fog okozni, nem csak a fejekben lejátszódó változást

– mondta a Yale professzora.

A közgazdász szerint a koronavírus-járvány elmúltával is velünk marad majd az otthonról történő munkavégzés, illetve többek között az elvitelre rendelt éttermi menük és az autók iránti kereslet is jelentősen nőni fog.

Bár a vakcináknak köszönhetően valóban látótávolságon belülre érkezhetett a járványhelyzet vége, a történeteknek és pletykáknak mindig is komoly befolyásoló szerepet tulajdonító Shillert aggasztja a jelenlegi kollektív optimizmus mértéke, szerinte nem fogunk olyan gyorsan visszatérni a normális kerékvágásba, mint ahogy azt a legtöbben elképzelik. Shiller elmondása szerint az emberek “csodát várnak” a vakcináktól, ezzel szemben a vírustól való félelem még legalább egy évig velünk maradhat.

De hogy mindez mit fog jelenteni a részvénypiacok számára, az már egy másik kérdés. Shiller szerint bár a most tapasztalt példátlan időkben szinte lehetetlen megjósolni a piacok irányát, úgy véli a szakember, hogy a március és április között tapasztalt extrém félelmen már túlléptek a tőzsdék, ennek értelmében az akkorihoz hasonló pánikeladásoktól már nem kell tartaniuk a befektetőknek.

Címlapkép: Taylor Hill/Getty Images

Forrás: Portfolio.hu - Üzlet rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek