Főoldal Technika és Tudomány Megjelent az új iOS-verzió, benne az új képformátum támogatásával

Megjelent az új iOS-verzió, benne az új képformátum támogatásával

3 megtekintés

Egy új képformátum, a ProRAW támogatását is tartalmazza az az iOS-frissítés, amely már telepíthető a kompatibilis iPhone-okra. A képes fejlesztést csak az újabb telefonok kapják meg, de a csomagot a régebbi készülékekre is érdemes telepíteni.

Immár hivatalosan is elérhető az iOS 14.3, az Apple iPhone-jaihoz, illetve a hetedik generációs iPod touch-hoz fejlesztett rendszerverzió, mely egy több mint érdekes fejlesztést is tartalmaz: ebben a szoftverkiadásban debütál a ProRAW képformátum, melyről még az októberi sajtóeseményén beszélt az amerikai gyártó.

A ProRAW egy rugalmasabb fájlformátum, mely rendelkezik a RAW-alapú fotózás legfontosabb előnyeivel (vagyis rendkívül részletgazdag a fotó), miközben lehetőséget ad az Apple intelligens fotószerkesztési technológiái, a Deep Fusion és a Smart HDR használatára is. A fejlesztésnek elsődlegesen tehát a (mobil)fotózásban van szerepe, és azon belül is főként azok fogják értékelni, akik szeretnek elpepecselni egy-egy fotóval valamely ismertebb képeditálóban.

Az újfajta formátumot nem minden iPhone támogatja, csak az újabb iPhone 12 Pro és Pro Max telefonok – és esetükben is csak a hátlapi érzékelők. De aki ilyen eszközzel rendelkezik, az a készülék kamerabeállításaihoz, majd a formátumhoz navigálva máris aktiválhatja azt. Ezzel kapcsolatban nem árt tudni, hogy a ProRAW a DNG fájlformátumot használja, ami legalább 25 MB-os képeket eredményez kattintásonként. Egy érdekes adalék, hogy a fejlesztés az éjszakai képkészítési módot is támogatja.

Az iOS 14.3-at természetesen nem csak a két fenti mobiltípusra érdemes telepíteni, és persze nem is ez az egyetlen újdonság benne. A csomagnak – a rengeteg hibajavításon túl – része még a Fitness+ szolgáltatás, az újonnan érkezett AirPods Max támogatás, a levegőminőséggel kapcsolatos adatok lekérhetősége, illetve az Ecosia nevű keresőmotor. Ez utóbbit a Safariban lehet kipróbálni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás: HVG.hu - Tech rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek