Főoldal Koronavírus Már csak napok kérdése és újabb koronavírus-vakcinát engedélyeznek az USA-ban

Már csak napok kérdése és újabb koronavírus-vakcinát engedélyeznek az USA-ban

4 megtekintés
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Az amerikai biotechnológiai cég által kidolgozott védőoltásnak “nincs olyan speciális biztonsági problémája, amely miatt nem lehetne kiadni sürgősséggel az engedélyt” – írták tanulmányukban az FDA szakértői, akik csütörtökön ülnek össze, hogy döntsenek az engedélyezésről.    

A Moderna közleménye szerint a klinikai kísérletek utolsó szakaszának eredményeiből arra lehet következtetni, hogy a vakcina már az első adag beadása után megvéd a tünetmentes fertőzésektől.    

A cég közlése szerint a kontrollcsoport 38 tagja volt tünetmentes koronavírus-fertőzött a második oltás beadásakor. Ez csaknem a háromszorosa azoknak, akik védőoltást kapó csoportban voltak, itt 14 tünetmentes pozitív esetet találtak.    

Amennyiben az FDA szakértői jóváhagyják a Moderna becslések szerint 94,1 százalékos hatékonyságú vakcináját, a Pfizer/BioNTech által kifejlesztett védőoltás után ez a szer is bekerül az Egyesült Államok történetének eddigi legnagyobb védőoltás-kampányába.    

Miben más?

Kemenesi Gábor biológus, víruskutató Facebook-oldalán a hír kapcsán megjegyezte: “ez, hasonlóan a Pfizer vakcinához egy mRNS alapú készítmény”. Arra is emlékeztetett, hogy “rendkívül hatékonynak bizonyult, a súlyos COVID-19 megbetegedést teljes mértékben megelőzte a vizsgálati csoportban”.

Tárolni egyszerűbb, nem szükséges ultramélyhűtő (-70 C – Pfizer), ezt elég -20 fokon. Kellő ideig tárolható továbbá sima hűtőszekrény hőmérsékleten is, ami tovább könnyíti a logisztikai kihívásokat

– mutatott rá.

Ezt tervezi az USA

Az amerikai hatóságok mintegy 20 millió amerikait terveznek beoltani december végéig és 100 milliót március végéig.    

Az Egyesült Államok összesen 200 millió adagot vásárolt a Moderna vakcinájából, ennek a felét várhatóan csak 2021 második negyedévében forgalmazzák. Washington további 100 millió adag védőoltást kötött le a Pfizer amerikai gyógyszergyár és a BioNTech német biotechnológiai cég közös fejlesztésű termékéből.   

Az első szakaszban elsősorban a fertőzésnek leginkább kitett ápolókat és a nyugdíjasotthonok lakóit oltják be.    

A Moderna engedélyeztetési eljárása egy héttel követi a Pfizer/BioNTechét, amelyet múlt pénteken engedélyezett az FDA.    

Az Egyesült Államokban több mint 300 ezer ember halt meg a SARS-CoV-2 nevű koronavírus okozta Covid-19-betegségben a baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint.    

A világ legnagyobb gazdaságában egymást követik a rekordok, a napi fertőződések száma meghaladta a 200 ezret, a haláleseteké pedig 2500-at, sőt a háromezret.

Címlapkép: A 2020. november 16-án közreadott képen a Moderna amerikai biotechnológiai vállalat logója a cég egyik épületének bejáratánál a Massachusetts állambeli Norwoodban 2020. február 25-én. A Moderna 2020. november 16-án bejelentette, hogy a koronavírus elleni vakcinájának 94,5 százalékos a hatékonysága. Forrás: MTI/EPA/C. J. Gunther

Forrás: Portfolio.hu - Koronavírus

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek